Kaj Kristiansen

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Kaj Ove Kristiansen født d. 13/8-1912 død d.20/10-1993

Har ført et arktivt og varieret liv med mange forskellige beskæftigelser. Kaj Kristiansens sidste store bedrift blevLangesø slot og plantage. Plantagen blev i 1956 overtaget af hustruen Tove og Kaj Kristiansen der indrettede stedet til campingplads og senere også hotel & motel, samt Restauration. Parret værnede om de mange sjældne og seværdige planter og træer og derfor findes der endnu rigtig mange af disse i det nuværende sommerhusområde, selvom nyere sommerhusejere ikke alle har vist samme pietetsfølelse.

Kaj Kristiansen startede med at tjene bøndere som 7 årig, gik i skole hver anden dag i to klasser ( der fandtes ikke flere), tjente bønder indtil 1930. Var teglværksarbejder i tre år på Knapstrup Teglværk Var havemand, havnearbejder og elværksarbejder og arbejdede på Vøllunds fabrikker. I Perioden 1940-1949 var han tørve fabrikant i Bodal Tørvemose og i 1947-1952 var han tillige brunkuls fabrikant i Jylland. Han flyttede til Holbæk, anlagde en frugtplantage og ledede samtidig en fabrik for ensilagebeholdere, købte en gård og derefter Hotel ”Industrien” i Holbæk. I 1953 købte han ”Langesø” Nordeuropas største prydplanteskole, men som havde været ubeboet i mange år da Kaj Kristiansen overtog bygninger og plantage. Før Kaj Kristiansen begyndte arbejdet fik han flere Botanikere til at gennemgå, navngive og "skilte" de mange sjældne planter, og derved blev mange sjældne og seværdige planter og træer bevaret.

Ved et stort arbejde med omfattende reparationer og udvidelser oparbejdet Kaj Kristiansen en betydelig forretning med 500 campinggæster, -Helårs-camping. (Kaj Kristiansen var den første der havde – og indførte Helårs-camping), mange hotelgæster og en meget velbesøgt Restaurant som hustru Tove Kristiansen stod for.

Kaj Kristianden har igennem årene samtidig gennemført en udstykning af et stort antal grunde i Langesø, og har herunder foretaget omfattende anlægsarbejde og vedligeholdelse af det skønne område i Langesø, som han altid prøvede at bevare på den bedste måde, og de kan vel nok sige at være lykkedes. Kaj Kristiansen solgte Langesø Camping i 1977 da kommunale forordninger umuliggjorde en fortsat campingdrift på området og derefter helliget Kaj Kristiansen sig familien, jagt og fiskeri og dyrkningen af sine store flotte have, og var tillige et meget kendt ansigt på havnen i Hornbæk og i kortklubben


Ord til Tove og Kaj Kristiansen fra mange af de fastliggende campister v 10 år dagen:

LANGT MOD SYD OG HØJT MOD NORD, HVOR I VERDEN END VI FOR´ SKØNNERE EN DENNE PLET HAR VEL ALLE SJÆLDENT SET. SKABT AF JUNGLE OG RUIN NU SÅ SKØN SOM EN RUBIN, SKABT AF NÆVER – STÅL OG VILJE SEJ, SKABT AF LILLE TOVE OG LILLE KAJ.

Kaj Kristiansens egne nedskrevede ord.

( af datter Tina Dorte Tove Blankensteiner).

Født 13-08-1912 i Algestrup( Køge) Far Stenhugger Niels Peter Christiansen og mor Anna Christine Jensen ´( Kaj skrev sit efternavn med K). Flyttede i 1918 Bregninge indtil 1919, flyttede derefter til Aarby Nordstrand – Kalundborg til 1920- ud at tjene Bønder 7 år gammel, gik i Aarby skole- ud af 2 kl. 14Aar( der var kun 2 klassetrin)

Rejste 1926 til Ladager for at tjene bønder til 1930 derefter til Brorfelde for at tjene til 1932. Blev gift i 1932 og arbejdede paa Knapstrup Teglværk i 3 år- skildt i 1939, og boede ene i Køge fra 1936 til 1938,

Var havemand, havnearbejder og Elværksarbejder.

Rejste til København 1938 arbejdede hos Vølund til 1940- rejste til Bodals Tørvemose, drev forretning, og blev Tørvefabrikant til 1949.. Boede i Vedde, købte hus der.

Rejste til Brunkulslejerne i Jylland, købte huset paa Enghaven, og 2 ejendomme i Tuse, plantede frugtplantage, blev gift igen i 1952 m Tove Kristiansen, født Jensen.

Solgte Tuse og rejste til Enghave igen. Købte 1953 Gaard i Bennebo, en landsby i Tornved kommune, mellem Kalundborg og Holbæk. Købte også Hotel i Holbæk- ”Industrien”- byttede med huset i Vedde- solgte Gården og købte derefter Langesø i 1955, byttede med Hotellet i Holbæk.

Drev Hotel, Motel og Restaurant og Camping på Langesø til 1977, Solgte Slottet og byggede nyt hus paa en af de mange udstykkede grunde der blev fra Campingpladsen. Anlagde en ny vej navngivet: N.W. Larsensvej til ære for stifteren Niels Waldemar Larsen, af Nordeuropas største prydplanteskole,kaldet Langesø Plantage og Plantesamling på stedet

Lidt om alt – alt om lidt

Kort fortalt om godt og skidt.

Langesø d. 17/01-1978 Kaj Kristiansen.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.