Jehovas Vidner i Helsingør

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Jehovas vidner er grundlagt i USA omkring 1880 og fik sit hjemsted i Brooklyn. Bevægelsens blad Zion's Watch Tower udkom første gang i 1879. Bevægelsen kom til Danmark i 1895. I første omgang kaldte medlemmerne sig "Bibelstudenterne", men i 1931 skiftede de navn til Jehovas vidner. Den danske udgave af bevægelsens blad, "Vagttårnet", er blevet udgivet siden 1903.

Etablering i Helsingør-området

Den første forkynder i Helsingørområdet var Augusta Reinseth. Hun var født i Hellebæk og ønskede at udbrede bevægelsens budskab på sin hjemegn. I mange år vandrede hun fra hus til hus med bøger, hun bar i et specialsyet bælte med store lommer.

I 1930'erne blev Anders og Vanda Holm, som var heltidsforkyndere - kaldet pionerer - sendt til byen, og de begyndte at bygge en menighed op i området. Der begyndte at blive regelmæssig mødeaktivitet. I de første år blev menighedens møder holdt i Folkets Hus i Søstræde, men forholdene der var ikke ideelle.

Derfor begyndte bevægelsen at planlægge byggeriet af sin egen rigssal, hvor møder og andre aktiviteter kunne foregå. Omkring 1958 købte den en grund af hjørnet af Belvederevej og Gurrevej. Grunden var rigelig stor, så noget af den blev solgt fra til boligbyggeri. Det tog to år at bygge rigssalen, og alt byggeriet foregik ved frivilligt arbejde fra bevægelsens medlemmer. Den nye rigssal, som lå på Belvederevej 54, blev indviet den 26. juni 1960.

Billede på facaden af Jehovas vidners bygning. Foto: Søren Felle Hansen

Omkring 1965 blev menigheden delt i "Nord" og "Syd", så der blev rigelig brug for bygningen til menighedens møder, studiekredse, planlægning af missionsaktivitet samt bryllupper og begravelser.

Ny rigssal

Omkring årtusindskiftet var den gamle rigssal ved at være både for lille og nedslidt, og det blev besluttet at finde større faciliteter. I begyndelsen af 2005 købte menigheden en grund på Støberivej 15 i Snekkersten, og i foråret blev der støbt grund og rejst gasbetonelementer. Derefter tog det kun to weekender at færdiggøre huset, så det kunne tages i brug. Byggeriet var finansieret ved bidrag fra medlemmerne, og alt arbejdet blev udført af medlemmerne selv. I 2018 blev bygningen istandsat og fremstår nu enkelt og funktionelt. I forbindelse med ombygningen blev der lavet en særlig afdeling for de ca. 40 serbere, som er aktive i menigheden.


Jehovas Vidners mødesal på Støberivej. Foto: Søren Felle Hansen

Menigheden

Huset bliver brugt hver uge af 4 menigheder, som hver dækker et område i Nordsjælland. Medlemstallene er fra 2019 og angiver aktive forkyndere. Dertil kommer børn og ikke-aktive, som deltager i møder og andre aktiviteter.

Hørsholm menighed: Mandag kl 19 & lørdag kl 13:30, 92 tilsluttede

Espergærde menighed: Tirsdag kl 19 & Søndag kl 10.30, 132 tilsluttede

Ålsgårde menighed: Onsdag kl 19 & Søndag kl 14, 93 tilsluttede

Helsingør menighed: Torsdag kl 19 & Søndag kl 17, 97 tilsluttede

Mission

De aktive forkyndere har pligt til at missionere, og det foregår både ved uddeling af informationsmateriale på byens gader og ved henvendelse i hjemmene. Til dette formål har bevægelsen udarbejdet materiale på mange forskellige sprog, så forkynderne har noget at uddele også til turister i byen.


Den store sal i Jehovas Vidners bygning. Foto: Søren Felle Hansen

Kilder

Oplysninger fra Jehovas Vidner i Helsingør, februar 2019

Helsingør Dagblad 16.02.2019

Jehovas vidner

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.