Jørn Utzon

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Arkitekten Jørn Utzon (1918-2008) havde nær tilknytning til Helsingør.

Han er født i Aalborg, men flyttede til Sjælland i 1937, da han blev optaget på Kunstakademiets Arkitektskole. Han afsluttede sin uddannelse på Arkitektskolen i 1942 og åbnede egen tegnestue i 1950.

I 1937 flyttede også hans familie fra Aalborg til Helsingør, da hans far Aage Utzon blev ansat på Helsingør Værft. Jørn Utzon boede i Helsingør-området fra 1937 til sin død i 2008, kun afbrudt af ophold i udlandet i forbindelse med opgaver der.

Utzons første byggeri var hans eget hus på Sveasvej 21 i Hellebæk. Den første del af huset, som var på 130 m2, blev opført i 1952 som en kombination af bolig og tegnestue. I 1959 blev der opført endnu en bygning, som var større end den første, eftersom familien da havde brug for mere plads. Ejendommen er beliggende i udkanten af skoven. Ejendommen er fortsat i famiiens eje og bruges som både tegnestue og bolig. Det samlede bygningskompleks blev fredet i 2005.

Utzons eget hus i Hellebæk. Kilde: Wikimedia.

Kingohusene eller Romerhusene i Helsingør er tegnet af Jørn Utzon og opført i 1957-1960. Bebyggelsen består af 60 gårdhavehuse, som er opført på et kuperet areal med en sø midt i området.

Hellebo Park er opført i 1970. De første skitser dertil blev udfærdiget af Jørn Utzon, men Utzon var ikke med til gennemførelsen af byggeriet, da han på dette tidspunkt flyttede til Australien for at hellige sig arbejdet med operaen i Sydney. Utzon boede de sidste år af sit liv i Hellebo Park. Jørn Utzon er begravet på Hellebæk Kirkegård.

Jørn Utzon i sin villa på Mallorca. Foto: Søren Kuhn.


Litteratur

Utzonbiblioteket. Utzons egne huse. 2004

Jørn Utzon logbog, vol. 1. 2004

Romerhusene

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.