Holger Danske

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Statuens oprindelige placering. Holger Danske sidder godt forankret med udsigt til Kronborg og omgivet af miniaturekanoner. Postkortet er fra 1910

Sagnet om Holger Danske

I flere hundrede år har Holger Danske været et betydningsfuldt nationalt symbol for danskerne. Sagnet om statuen fortæller, at når riget trues af en ydre fjende, vil stenfiguren blive til kød og blod, og Holger Danske vil rejse sig til forsvar for fædrelandet. Man kan læse mere om dette sagn under eksterne links nederst i denne artikel.

Holger Danske i bronze

Holger Danske ved indkørslen til Hotel Marienlyst fotograferet 2008

I 106 år, fra 1907 til 2013, sad Holger Danske foran Hotel Marienlyst i Helsingør, slumrende og med korslagte arme hvilende på sit sværd. Hotel Marienlysts daværende direktør, Anders Jensen ønskede - som led i markedsføringen af hotellet og i forlængelse af Hamletdyrkelsen - en statue af Holger Danske. Synlige resultater af denne dyrkelse var Hamlet-statuen ved Hotel Marienlyst, stenen ved Hamlets Grav og markeringen af Ophelia Kilde. Statuen af Holger Danske er udført i bronze af billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan og blev afsløret i juli 1907. Holger Danske ses her siddende på en sokkel af munkesten. Ved hans venstre side står hans skjold og ved hans højre side et par granitsten. På mellemstykket står: Holger Danske. I 1907 blev skulpturen placeret ved Hotel Marienlysts sydgavl - hvor nu svømmehallen er nu. Siden er skulpturen blevet flyttet flere gange, alt efter hotellets behov for bygningsændringer og parkeringspladser.

Holger Danske i gips

Holger Danske i Kronborgs kasematter

Gipsoriginalen til skulpturen er i modsætning til bronzeudgaven blevet verdensberømt. Den blev anbragt i kasematterne på Kronborg efter at bronzeskulpturen blev opsat ved Hotel Marienlyst. Hvorfor dette skete, uddybes neden for.

Statuen kunne i længden ikke holde til den megen fugt i kasematterne, og en kopi blev udført i beton i 1985 af Eric Erlandsen.

Når man besøger kasematterne får alle fortalt, at Holger Danske bare sover, og at han vågner og hjælper, hvis Danmark kommer i nød. At gipsoriginalen smuldrede og blev erstattet af en kopi i beton, ændrer ikke på historien.

Bronze eller gips

Lars Bjørn Madsen skriver i sin bog Monumenternes Helsingør, at Pedersen-Dan utvivlsomt helst havde set bronze udgaven af Holger Danske placeret i Kronborgs kasematter, og at han derfor sørgede for at placere gibsoriginalen der i oktober 1907. Det kom til en bitter strid mellem Anders Jensen og Pedersen-Dan om rettighederne til gibsoriginalen.

I dag ved alle at Holger Danske sidder under Kronborg - kun de færreste ved, at han også sad foran Hotel Marienlyst i 106 år.

Holger Danske til salg

I 2013 blev Holger Danske sat til salg via auktionshuset Lauritz.com, hvilket vakte opsigt blandt borgere og politikere i byen. Helsingør kommune deltog i budkrigen, men måtte se sig slået på falderebet af en gruppe vestjyske forretningsfolk, der endte med at købe skulpturen for 3,2 millioner kroner. Skulpturen blev efterfølgende placeret centralt i Skjern, nærmere bestemt på Mølletorvet, der ved samme lejlighed blev omdøbt til Holger Danskes Plads.

Eksterne links

Myten om Holger Danske:

Holger Danske (Slots- og ejendomsstyrelsen)

Holger Danske (Store Danske Encyclopædi)

Holger Danske (Kulturarv.dk)

Litteratur

Inge Adriansen: Holger Danske - en lysende legende, Helsingør 2007

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997. S. 9-11

Den berømte statue af Holger Danske sat til salg for ca. 2,5 mill. Kroner. Helsingør Dagblad. 15.04.2013.

Politiker-pres: Holger Danske skal blive i Helsingør. Helsingør Dagblad. 16.04.2013.

Helsingør tabte budkrig om Holger Danske. Frederiksborg Amts Avis. 27.04.2013.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.