Hasselgaard

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Gården Hasselgaard i Rørtang er af Rørtangs oprindelige fire gårde. Dens fæstere kan følges tilbage til 1754, da Jens Pedersen overdrog fæstet til Anders Nielsen. Det var hans søns enke, Anne Hansdatter, der i 1796 købte gården til selveje af kongen (staten). Efter hende fulgte generation efter generation – og først i 1978 kom den ud af slægtens eje, da Hans Henrik Mortensens enke, Ingrid Mortensen solgte gården.

Hasselgaard set fra luften i 1938

Af de ældste kort fremgår at gården var en firelænget sammenbygget gård, der efter jordreformerne kom til at ligge nordøstligst i de tilhørende jorder. Den blev med andre ord liggende i selve Rørtang landsby.

Omkring århundredeskiftet og i starten af 1900-tallet fremstilledes smør på Hasselgaard. Det blev solgt i lerkrukker til omegnens forbrugere, bl.a. landliggere.

Omkring 1964 påbegyndte Hans Henrik Mortensens svigersøn, Palle Westergaard sammen med en kompagnon, Jørgen Schütt, en fabrikation af cementfliser på Hasselgaard. Fabrikationen blev startet bl.a. fordi en stor del af jorderne på Hasselgaard var blevet solgt til byggegrunde i årene forud – det er den udstykning, som bl.a. består af Løntoften, Elmebakken m.v.

Et kig ind på gårdspladsen på Hasselgaard i 2005

Hasselgaardens bygninger blev dog efter 1978 alligevel anvendt til landbrug, da Frimann Westh – efter sit salg af Nyrupgaard – anvendte gården som base for en del forpagtede jorder, foruden de tilbageværende jorder til Hasselgaarden. Da den nuværende ejer, Pia Thim Jensen overtog Hasselgaard i 1993 ophørte landbrugsdriften, men der er dog fortsat heste på ejendommen, hvis vestre længe nu er nedbrudt.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.