Fiskenetfabrikken Danmark

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Fiskenetfabrikken Danmark med Kronborg i baggrunden. Til højre i billedet ses Helsingør Gasværk. Billedet stammer fra et katalog udsendt af fabrikken.

Virksomheden blev grundlagt af Jørgen Christian Tvede i 1892 og kraftigt udvidet i 1896. Den lå på Grønnehave, hvor selve fabriksbygningerne var placeret i den nordlige ende ud mod Sundtoldsvej (indtil 1977 hed vejen Øresundsvej), mens området op mod Grønnehavevej blev brugt til tørring af de tjærede net.

Kvinder ved arbejdet i fabrikshallen
Kvinder ved vævene i fabrikshallen

På det nederste fotografi til venstre ser man lyset, der kommer ind fra de skråtstillede vinduer i taget. Lyset fra disse vinduer var den primære lyskilde, dog hang der en elektrisk lampe over de fleste væve. Begge fotografier fra fabrikshallen er fra omkring 1930.

I begyndelsen produceredes nettene af bomuld, men siden kom nylon og tilsvarende materialer til. Det var fra starten primært tidligere Espergærde-fiskere med bl.a. brødrene Aage og Henry Pedersen i spidsen, der stod for den professionelle konstruktion og produktion af de færdige net.

Den hovedansvarlige for salget, Jens Gunnar Vognsen (1915-2012), havde et kolossalt netværk over hele landet, og han sørgede for at fiskerne over hele landet fik de redskaber, de havde brug for.

Der blev i praksis ikke solgt et eneste fiskenetredskab, der ikke havde Vognsens opmærksomhed, og tillige var han, sammen med skiftende direktører, den daglige leder af den ganske specielle fabrik.

Fabrikken blev i 1964 solgt til Danmarks største af slagsen, N.P. Utzon, og lukkede i praksis året efter. Da var konkurrencen fra bl.a. de japanske fiskenet af nylon blevet for stor. Bygningerne blev efterfølgende anvendt af Dansk Papir Industri A/S indtil dette firma, på grund af stadig pladsmangel, flyttede til Espergærde i 1978. Bygningerne blev revet ned i 1980.

Virksomhedens grundlægger Jørgen Christian Tvede var nevø til Jens Levin Tvede, som startede Helsingør Spritfabrik

Fiskenetfabrikken Danmark
Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.