Emil Gordon Nielsen

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Gordon Nielsen, født 1901, blev den 11. februar 1945 arresteret af Gestapo i Hornbæk. Få dage efter døde han under ukendte omstændigheder. Gordon var brødkusk i Hornbæk og gift med Gunna, der var søster til brødrene Erik, Tage og Viggo Andersen, der alle tre var aktive i modstandskampen. Den 4. februar 1945 blev Tage dræbt under aktion i København. En Schalburgmand, der boede i Lykkeholms Alle, skulle likvideres, men nåede at skyde Tage i ryggen efter at Tage havde kastet en håndgranat gennem et vindue i entredøren. En ambulance bragte Tages lig til Retsmedicinsk Institut, hvor kammeraterne dagen efter under trusler fik ham udleveret og bragt til Hornbæk. Her blev Tage i al hemmelighed begravet den 7. februar 1945. Kun Tages søsters mand, Gordon, overværede begravelsen. Gestapo havde skaffet sig underretning om begravelsen, og det er sandsynligt, at Gestapo havde haft til hensigt, at aftvinge Gordon oplysninger om hans svogre eller andre illegale personer.

Gordon Emil Nielsen

Gestapochef Feldtmann blev arresteret efter befrielsen 5. maj og ved forhøret oplyste han, at Gordon Nielsen var blevet gravet ned i klitten, og som Helsingørs Avis skriver den 26. maj 1945 ”var henslængt som en anden unyttig ting uden så meget som en fjæl om sig i det primitive gravsted mellem pigtrådsnettet”.

Gordon Nielsen blev bisat ved en større højtidelighed den 31. maj 1945, og på Hornbæk Kirkegård er der sat en stor sandstensmindetavle op for ham, Tage og en række andre, der omkom under besættelsen.

Poul Fjordside, maler og kunstner i Hornbæk, skrev i 1992, som der står i avisen "med støtte fra anonyme kilder" en mere udførlig beskrivelse af begivenhederne omkring Tage og Gordon, der blev bragt i Helsingør Dagblad samme år den 22. februar.

De kilder, der ligger til grund for denne artikel, bekræfter alle, at Gordon Nielsen blev fængslet og tortureret af Gestapo, med døden til følge. Begivenhederne omkring Tage Andersen, og den aktion han deltog i, samt om Gordons arrestation, varierer dog lidt fra kilde til kilde.

Litteratur

Faldne i Danmarks frihedskamp 1940-45

Lis Mellemgaard: Pige i modstandskampen

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.