Egevænget

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Foto af Egevængets facade omkring 1912, medens kammerherre greve Adam Moltke og hans hustru komtesse Sophie Raben-Levetzau boede i ejendommen.
  • 3000 Helsingør
  • Navngivet af Helsingør Byråd i 1977. Indtil 1976 hed vejen Egevaj.
  • Den store ejendom Egevænget på Strandvejen 266 er den sydligste ejendom i Snekkersten. Den blev bygget i 1890. Der var dengang to ejere, nemlig hhv. greve Harald Holck og baronesse Olga Schaffelitzky de Muckadell. Hun blev senere eneejer og solgte ejendommen i 1908 til greve Adam Moltke, der ejede stedet frem til 1920. Det var dog først med forpagter August Kiærs overtagelse i 1924 at en ny æra indtraf. Han var gift med Emily Andrew og det var deres søn, Erling Kiær, der senere skulle blive berønt for sin indsats under besættelsen.

På grund af sin indsats med flygtningetransporter endte Erling Kiær i tysk KZ-lejr og hans svigerfader, direktør Georg Rasmussen fra Lund & Rasmussen måtte overtage Egevænget. Efter befrielsen bosatte familie Kiær sig atter på ejendommen, hvor de boede frem til 1962.

Egevænget som det ser ud efter de sidste ombygninger. Foto oktober 2008.

I perioden 1963 til 1988 anvendtes den store ejendom til institution for psykisk handicappede. Beboerne kom fra Ebberødgaard ved Birkerød - og her havde de gode muligheder for at fungere bedre. De var delvist selvhjulpne og kunne bl.a. selv tage færgen fra Snekkersten til Helsingborg. Der var i starten plads til 22 beboere - alle midaldrende mænd. Senere reduceredes antallet til 15 og i de aller sidste år også enkelte kvinder. I 1990 ombyggedes ejendommen til udlejningslejligheder. I 12006-07 moderniseredes huset atter og tagetagen blev ombygget til boligformål.

Litteratur

Kjeld Damgaard: Mennesker og Huse langs Strandvejen i Snekkersten, 2009

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.