Edvard Collin

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Edvard Collin og Villa Ellekilde

Etatsråd og departementschef i Finansministeriet Edvard Collin havde boet til leje i nogle år i Ålsgårde, inden han erhvervede et sommerhus i Ellekilde på Nordre Strandvej nr. 240-244 i 1860’erne. Villa Ellekilde, som huset blev kaldt, lå midt i grænsen mellem Boderne og Ellekilde og stod færdigt i 1870. Den nu udtørrede kilde hørte med til grunden. Edvard Collin tog initiativ til anlæggelse af en lille nødhavn i Ellekilde. Det skete efter en tragisk kæntringsulykke i en snestorm i april 1871, hvor tre af stenfisker Johan Frederik Wiedemanns tre ældste sønner omkom. Hornbæk havde ingen havn på det tidspunkt. Der er kun få spor tilbage af denne havn, som kun fik en kort levetid.

H. C. Andersen og Ellekilde

Edvards fader, Jonas Collin, var H. C. Andersens velynder og sørgede for, at han fik studentereksamen. Familien Collin blev livet igennem H.C. Andersens faste holdepunkt, og sønnen Edvard overtog faderens rolle. Edvard Collin tog sig af H. C. Andersens økonomiske forhold livet igennem. Forhandlinger med forlæggere og bogtrykkere tog han sig også af. Edvard Collin og H. C. Andersen bevarede forbindelsen livet igennem, selvom de aldrig kom til at stå hinanden helt nær. Det var et stort problem for H.C. Andersen.

H. C. Andersen besøgte stedet flere gange, men havde et negativt forhold til det. Vejret var lovlig omskifteligt og friskt på de kanter, nærmest som at komme til Nordpolen, mente han. Man kunne være helt sikker på at rage sig en forkølelse til.

Eksterne links

Familien Collin

Fotos fra Ellekilde

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Nordkysten - fra Helsingør til Munkerup: mennesker og huse. Cicero, 2003.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.