Carl Oscar Kylberg

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Carl Oscar Kylberg (1878-1952) blev født 23. september 1878. Han var skibsdreng en sommer i 1893 og lærte derefter murerfaget og studerede bygningsingeniør og senere arkitektur i Berlin, hvor han også kom i gang med billedkunsten.

I 1897 var han elev på Valands malerskole i Göteborg i en termin, og derefter ernærede han sig bl.a. som reklametegner indtil han endelig slog igennem som maler i starten af 20-erne. Han blev gift med gymnastikdirektør Ruth Liljeblad 11.juni 1921. Sommeren 1922 kom Carl Kylberg første gang til Helsingør, og blev så begejstret for hvad han så, at han straks lejede en toværelses lejlighed i villa Kedron på Ryesvej.

Derefter tilbragte han 8 lykkelige somre i Helsingør og malede og tegnede mange motiver fra det Sjællandske sommerland.

Grönatorp anno 2017. Foto: Bertel Johansen

I 1923 køber han grunden Kongevejen 44 med udsigt til Sverige hvor han straks fik bygget hus, så der bliver bedre plads til hustruen og alle besøgsvennerne fra Sverige, og hvor de i 1929 fik datteren Lisbeth. Huset fik navnet Grönatorp, og det blev deres sommerbolig hvert år indtil 1930, hvor det blev solgt til fordel for en grund i Hornbæk, så de stadig have et dansk sommersted hvorfra han kunne fortsætte sine danske sommerudflugter.

9.juli 1924, den første sommer i Grönatorp, skrev han til en ven i Sverige: ”Jeg sidder i ateljern og skriver dette mens Ruth ligger strakt ud på vores vackreste Kelim og hilse på dig. Det var trist høre, at du ikke kan komme og se, hvor pænt og godt vi lever. Nå, har vi en grandios græsplæne, nymalet garage og en enkelt salongsmessig kompost, der er gennemsyret og farvede og meget poleret som en V.C. på låget. Vi har anlagt en græsplæne delvis brolagt med 42 store stenplader, hvor vi har sofabord og stole og en skyggefuld kæmpe paraply i orange og blå. Vi har badeværelser med håndvask, V.C. og mosaikker på gulvet, og vi har elektriske lys og en port så hvid som sne.”

Carl Kylbergs atelier anno 2017. Foto: Bertel Johansen

Huset som Carl Kylberg fik bygget står der stadig og ligner den tegning han gjorde i et brev hjem i 1923. Dog er der foretaget nogle udvidelser, og det atelier han fik bygget i haven har fået ovenlyset erstattet af sadeltag og garagen er væk, men huset og haven har stadig meget af den kreative sjæl Carl Kylberg lagde i det i 1923.
Litteratur

Carl Kylberg - Färg och idé. Af Brita Knyphausen. 288 sider, Malmø: Allhems Förlag, 1964.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.