Blikkenslagerarbejdernes kooperative Forretning (BLICO)

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Blikkenslagerne i Helsingør startede deres faglige organisation den 24. august 1890. Et par år før blev Helsingør Skibsværft etableret. Det skabte et bedre grundlag for dannelse af lokale fagforeninger for håndværkere.

Men det var de mange nye boliger, der blev bygget af private og boligforeninger, som gav blikkenslagerne arbejde. Rindende vand og toilet i lejligheder var opgaven.

I forbindelse med en lønkamp i 1911 startede blikkenslagerne et mindre kooperativt værksted i Helsingør. Tanken var, at man sammen med andre byggefag kunne man starte et håndværkerkooperativ. Men det blev ikke til noget og det lille værksted blev nedlagt igen, da konflikten med arbejdsgiverne sluttede.

I 1919 gik det så galt igen. En ny – og denne gang langvarig arbejdskonflikt – førte til, at der blev etableret et nyt kooperativt blikkenslagerfirma – forløberen for Blikkenslagerarbejdernes kooperative Forretning – i daglig tale kaldet BLICO. Firmaet havde til huse i Fiolgade 16 i årene 1960-68. Allerede året efter var De Helsingørske Byggefags Sammenslutning dannet i samarbejde med en række andre faglige organisationer indenfor byggefagene. Denne sammenslutning ophørte i 1928, da kommunen påtog sig at de opgaver, som boligforeningerne ellers havde påtaget sig.

Blico fik faktisk i de følgende en rimelig stor succes. På et tidspunkt var der over 30 ansatte i virksomheden. Blico i Helsingør måtte imidlertid ophøre i1971 – bl.a. fordi en anden kooperativ blikkenslagervirksomhed, Blico i Esbjerg, på grund af et lavere pristilbud fik arbejdet med blikkenslagerarbejdet ved opførelsen af Vapnagaard.

Kilder

Redegørelse og Indstilling. Vedtaget af Fællesorganisationen 11. juni 1931.

Birger Mikkelsen: Kong Peder en biografi af Peder Christensen, borgmester i Helsingør 1919-1946. 1991.

Blik & Rør – Helsingør afdeling jubilæumsskrift 1990. Red. Bent Jørgensen.

Erik Stubtofts private arkiv.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.