Belvedere

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Belvedere2.jpg

Belvedere er et tidligere landsted, idag beliggende på Rogertsvej i Helsingør. Belvedere, der har givet navn til Belvederevej, blev opført i 1850’erne af købmand Johan Peter Lundwall på en del af Helsingørs markjorder, som han havde købt i 1844 af en oberst Hansen. Villaen var dels grundmuret og dels i bindingsværk og beklædt med brædder. Taget var belagt med skifer. Desuden var på grunden en bygning med stråtag til bolig for tjenestefolkene.

Lundwall døde i 1867 efter først at være blevet umyndiggjort, og enken Cathrine Maria beholdt herefter villaen i to år, hvorefter ejendommen blev solgt for 11.500 rigsdaler til particulier Theodor Rudolph Brandt. Senere var Belvedere ejet af grosserer E.L. Philipsen, proprietær G.H. Plenge og arkitekt F.C. Helborn.

Haven set fra Belvederes havestue. Maleri af Signe Andreasen (1853-1919); privateje.

Den store have til villaen med vid udsigt over Helsingør og Øresund var en attraktion i byen og ikke mindst for familien Lundwalls mange gæster. Flere malere forevigede således haven og udsigten fra landstedets havestue, heriblandt J.F. Møller, hvis store maleri fra 1850'erne af familien Lundwalls kaffebord i haven hænger i Museet Skibsklarerergaarden. Johan Carl Richardt udførte i 1863 et fint maleri af den særegne villa (ligeledes i museets eje), og endelig er udsigten over haven fra havestuen foreviget af blomstermaleren Signe Andreasen i 1904. Udstykningen af haven blev så småt påbegyndt i 1894, og i dag er hele haven udstykket og villaen ombygget til ukendelighed.

Villaen er i fire etager på hver 100 kvadratmeter og den er i dag (2009) opdelt i to lejligheder. Helsingør Dagblad har været på besøg i villaen og skriver d. 21/3 2009 at balkonen ud mod Rogertsvej er genskabt og at bindingsværket er synligt nogle steder inde i huset.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.