Barber- og Frisørsalonen Sanitær

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

I januar 1918 fik frisør- og barbersvendenes fagforening forhandlet en ny overenskomst på plads. Den nedsatte den ugentlige arbejdstid fra 60 til 57 timer. Men derefter opstod en lønkonflikt, der førte en strejke og senere en lockout med sig. I København kom der mange såkaldte kampfrisørstuer i gang under fællesnavnet FIGARO-salonerne, godt hjulpet af frisørernes fagforbund.

Som 34 andre steder i provinsen tog Arbejdernes Fællesorganisation i Helsingør initiativ til oprettelsen af en kooperativ Barber- og Frisørsalon Sanitær for både damer og herrer. Med ”Sanitær” ønskede fagforeningen at forbedre sundhedstilstanden indenfor barber- og frisørfaget. ”Sanitær” fik sine første lokaler i 1920 på hjørnet af Sct. Olai Gade og Stjernegade. I perioden 1931-1951 var adressen Stjernegade 15. Fra 1947-1951 var "Sanitær" udelukkende damefrisør.

På et tidspunkt var forretningen den største i Helsingør inden for sit område. Her fik frisørsvendene en højere løn end i de private saloner. Oprettelsen af en kooperativ frisørsalon vakte harme blandt de private mestre – og de gjorde, hvad der var muligt for at få den lukket igen. Sanitær eksisterede helt frem til begyndelsen af 1940erne.

Kilder

1) Redegørelse og Indstilling. Vedtaget af Fællesorganisationen 11. juni 1931. 2) Birger Mikkelsen: Kong Peder. En biografi af Peder Christensen, borgmester i Helsingør 1919-1946. 1991. 3) Erik Stubtofts private arkiv.''

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.