Asp-Holmblad

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Virksomheden Asp-Holmblad producerede stearinlys. Fabrikken lå i Helsingør på ...vej. Den nedbrændte den 24. oktober 1982.

I forordet til Dansk Brandværn-Komités rapport står: "Søndag d. 24. oktober 1982 indløb kl. 06.41 brandalarm til Helsingør brandvæsen fra det automatiske brandalarmanlæg hos Asp-Holmblad, beliggende ca. 3-4 minutters kørsel fra brandstationen. Under kørslen til brandstedet konstateredes en kraftig røgudvikling fra fabrikken og flammer gennem taget. Indvendigt angreb med røgdykkere og angreb på taget blev efter kort tid trukket tilbage på grund af indsatslederens vurdering af faren for røggaseksplosion. Kort tid efter og ca. 1/2 time efter brandvæsenets ankomst eksploderede brandgasser i en kældergang under fabrikken og i to fabrikshaller. Dette havde til følge, at en brandmand, som befandt sig på kælderdækket, som strakte sig ud i det fri, blev slynget væk sammen med dele af dækket og dræbtes.

Endvidere bredte branden sig til de øvrige dele af fabrikshallerne, som det ikke var muligt at redde. Kon kontorbygningen stod tilbage efter branden. Arealet af det nedbrændte fabriksareal udgjorde ca. 8000 m2, og brandskaden beløb sig til ca. 100 mill. kroner."

Litteraturhenvisninger

Branden på Asp-Holmblad, Helsingør den 24. oktober 1982. Dansk Brandværns Komité, 1983

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.