Forskel mellem versioner af "Strømmen"

(Litteratur)
 
(4 mellemliggende versioner af 3 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Strømmen''' var den gamle betegnelse på det ikke helt lille vandløb, der fra [[Spildepengedam]] ovenfor kystskrænten vest for Helsingør løb ned mod middelalderbyen mellem Rosenkildevej og den eksisterede kirkegård. Her fik vandløbet yderligere tilløb fra [[Rosenkilden]]. Ved byen drejede vandløbet skarpt mod syd og løb derefter i en bue syd om byen til Øresund. På den sidste strækning, hvor der også var tilløb fra [[Hestekilden]], var vandløbet vokset til en ret anselig strøm, som lidt misvisende kaldtes "Grøften". Denne del af vandløbet - Klostergade-Gyldenstræde - udgjorde samtidig middelalderbyens oprindelige skel mod byens markjorder. Der er i dag ingen spor at se af dette vandløb, som ligger helt skjjult under det eksisterende gadenet.
+
'''Strømmen''' var den gamle betegnelse på det ikke helt lille vandløb, der fra [[Spildepengedam]] ovenfor kystskrænten vest for Helsingør løb ned mod middelalderbyen mellem Rosenkildevej og den eksisterede kirkegård. Her fik vandløbet yderligere tilløb fra [[Rosenkilden]]. Ved byen drejede vandløbet skarpt mod syd og løb derefter i en bue syd om byen til Øresund. På den sidste strækning, hvor der også var tilløb fra [[Hestekilden]], var vandløbet vokset til en ret anselig strøm, som lidt misvisende kaldtes "Grøften". Denne del af vandløbet - Klostergade-Gyldenstræde - udgjorde samtidig middelalderbyens oprindelige skel mod byens markjorder. Der er i dag ingen spor at se af dette vandløb, som ligger helt skjult under det eksisterende gadenet.
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===
Laurits Pedersen: Helsingør i Sundtoldtiden 1426-1857. 1926.
+
[http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A01864556 Laurits Pedersen: Helsingør i Sundtoldtiden 1426-1857. 1926.]
  
Ellen Louise Mertz: Helsingør og omegns jordbundsforhold. By-Geologi nr. 1. 1969.
+
[http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A08462127 Ellen Louise Mertz: Helsingør og omegns jordbundsforhold. By-Geologi nr. 1. 1969.]
  
 
[[Kategori:Vandløb]]
 
[[Kategori:Vandløb]]

Nuværende version fra 27. dec 2016, 15:59

Strømmen var den gamle betegnelse på det ikke helt lille vandløb, der fra Spildepengedam ovenfor kystskrænten vest for Helsingør løb ned mod middelalderbyen mellem Rosenkildevej og den eksisterede kirkegård. Her fik vandløbet yderligere tilløb fra Rosenkilden. Ved byen drejede vandløbet skarpt mod syd og løb derefter i en bue syd om byen til Øresund. På den sidste strækning, hvor der også var tilløb fra Hestekilden, var vandløbet vokset til en ret anselig strøm, som lidt misvisende kaldtes "Grøften". Denne del af vandløbet - Klostergade-Gyldenstræde - udgjorde samtidig middelalderbyens oprindelige skel mod byens markjorder. Der er i dag ingen spor at se af dette vandløb, som ligger helt skjult under det eksisterende gadenet.

Litteratur

Laurits Pedersen: Helsingør i Sundtoldtiden 1426-1857. 1926.

Ellen Louise Mertz: Helsingør og omegns jordbundsforhold. By-Geologi nr. 1. 1969.