Højskoler

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning


Højskolen Solhavegården

Hist

Højskolen Solhavegården

Efter et landslotteri i 1930´erne købte DSU – Danmarks Socialdemokratiske Ungdom – en feriegrund med adgang til vandet ved Solrød syd for København. Tanken var at bygge en hytte til brug for unge piger og drenge på vandretur og korte ferieophold

Denne plan blev aldrig til noget på grund af den anden verdenskrig og deraf følgende dårlig økonomi. I 1956 solgte DSU grunden til en privat person. Samtidig købte organisationen en ejendom med strandgrund på Strandvejen i Espergærde syd for Helsingør.

Ejendommen var bygget og gennem en del år blevet drevet som sommerpensionat ”Urania”. Stedet var med sine værelser, samlingsrum, storkøkken og andre fællesfaciliteter velegnet til DSUs plan om at erhverve sin egen kursusejendom under navnet ”Solhavegård”.


Samlingssted for unge DSUére

I de følgende år var ”Solhavegård” samlingssted for mange unge, der især i weekenderne og i de varme sommermåneder, fandt et fristed for deres lyst til at være unge, at diskutere og lægge planer for fremtiden.

Mange socialdemokratiske foreninger og en række fagforeninger anvendte Solhavegård til sine kurser. Kravene til kursusophold var ikke så store den gang. Der kunne godt bo flere unge og voksne på ét værelse - og koldt vand i hanerne var ikke noget problem!


Fra pensionat til kursusejendom

Flere gange var DSU på vej til at renovere og udbygge ”Solhavegård”, men penge var der ikke mange af til formålet. I 1976 kunne DSU med lån og bidrag fra nogle organisationer, begyndte en ombygning af det gamle sommerpensionat. De fik også hjælp fra de tipsmidler, som DSU og andre ungdomsorganisationer gennem Dansk Ungdoms Fællesråd kunne få andel i, til etablering af kursusejendomme.

Solhavegård blev nu totalrenoveret og ombygget. Der blev derudover bygget nogle nye bygninger med værelser og lokaler til undervisning bagved.

Kursusejendommen kunne efter ombygningen huse 50 kursister fordelt på omkring 40 værelser. Derudover fik man en ny foredragssal, ny spisesal med udsigt over Øresund og moderne faciliteter med varmt vand, sauna og billard. Den nye kursusejendom stod færdig den 1. august 1978.


Fra kursusejendom til højskole

I 1979 godkendte Undervisningsministeriet “Højskolen Solhavegården”. Det var en selvstændig institution med Erik Stubtoft som højskoleforstander.

Højskolen lejede sig ind i kursusejendommen. I højskolens ledelse sad repræsentanter for LO, AOF og en række fagforbund. Højskolen tilbød politisk og samfundsmæssigt interesserede unge højskoleophold af 12 ugers varighed om sommeren og 20 uger om vinteren.

På såvel højskolen som på kursusejendommen blev der samtidigt holdt kurser for faglige og politiske tillidsrepræsentanter samt ugekurser for efterlønsmodtagere og folkepensionister.


Fra højskole til private boliger

I 1993 kunne hverken kursusejendommen "Solhavegård” eller Højskolen Solhavegården klare økonomien. Begge institutioner blev erklæret konkurs.

Efterfølgende blev stedet købt af en privatperson, der havde planer om at etablere en privat kursusejendom. Det lykkedes ikke. Senere er området blevet helt ombygget til private boliger.


Kilder: 1) Erik Stubtofts private arkiv. 2) Folder om Solhavegården.


Redaktion: estubtoft@gmail.com

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.