Forskel mellem versioner af "Egebækken"

 
(3 mellemliggende versioner af 3 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Egebækken''' er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken, der i dag endnu er rørlagt på en del af sit forløb, har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af [[Teglstrup Hegn]] (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem [[Rørtang]]s og [[Flynderup]]s jorder til [[Egebæksvang]] og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens vand i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.
+
'''Egebækken''' er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af [[Teglstrup Hegn]] (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem [[Rørtang]]s og [[Flynderup]]s jorder til [[Egebæksvang]] og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens da større vandmængde i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.
  
[[Kategori:Søer, damme og vandløb]]
+
Bækken blev i vinteren 2010/11 fritlagt på strækningen imellem Kongevejen og Agnetevej, og løber nu frit hele vejen fra Kongevejen til Øresund.
 +
I forbindelse med fritlægningen, er flere gamle stenkister kommet frem. Stenkisterne er delvist bevaret, men ligger frit så man kan se dem, på strækningen imellem Rørtangvej og Agnetevej.
 +
 
 +
1681 betegnes bækken i markbogen for [[Rørtang]] med navnet '''Eng Haugs Becken'''.
 +
 
 +
[[Kategori:Vandløb]]

Nuværende version fra 26. mar 2011, 16:38

Egebækken er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af Teglstrup Hegn (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem Rørtangs og Flynderups jorder til Egebæksvang og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens da større vandmængde i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.

Bækken blev i vinteren 2010/11 fritlagt på strækningen imellem Kongevejen og Agnetevej, og løber nu frit hele vejen fra Kongevejen til Øresund. I forbindelse med fritlægningen, er flere gamle stenkister kommet frem. Stenkisterne er delvist bevaret, men ligger frit så man kan se dem, på strækningen imellem Rørtangvej og Agnetevej.

1681 betegnes bækken i markbogen for Rørtang med navnet Eng Haugs Becken.