Forskel mellem versioner af "Djævelhøj ved Tikøb"

Linje 1: Linje 1:
På en markant bakketop lidt sydvest for Tikøb ligger dobbelt-jættestuen '''Djævelhøj''' – en af de få bevarede af slagsen i Helsingør kommune. Jættestuen, der er bygget af egnens stenalderbønder for godt 5.000 år siden, blev først opdaget af en bonde fra det nærliggende Ll. Esbønderup ved en ren tilfældighed i 1735. Indtil da havde det stenbyggede fortidsminde ligget skjult under jorden. Tikøb-sognepræsten Rasmus Garboe har givet en ganske levende beskrivelse af fundet i sin beretning om sognets tilstand fra 1743. Den lille dobbelt-jættestue med to stendækkede indgange fra øst ind til hver sit gravkammer ligger et lille stykke inde på marken, men der er adgang ind til jættestuen via en sti over marken. Jættestuen blev registreret i 1884 af arkæologen Vilh. Boye og har Tikøb-sognebeskrivelsesnummer 12.  
+
På en markant bakketop lidt sydvest for Tikøb ligger dobbelt-jættestuen '''Djævelhøj''' – en af de få bevarede af slagsen i Helsingør kommune. Jættestuen, der er bygget af egnens stenalderbønder for godt 5.000 år siden, blev opdaget af en bonde fra det nærliggende Ll. Esbønderup ved en ren tilfældighed i 1735. Indtil da havde det stenbyggede fortidsminde ligget skjult under jorden. Tikøb-sognepræsten Rasmus Garboe har givet en ganske levende beskrivelse af fundet i sin beretning om sognets tilstand fra 1743. Den lille dobbelt-jættestue med to stendækkede indgange fra øst ind til hver sit gravkammer ligger et lille stykke inde på marken, men der er adgang ind til jættestuen via en sti over marken.  
  
Rasmus Garboe omtaler i sin indberetning 1743 yderligere 3 dysseanlæg (”hedenske altre”) i Tikøbs helt umiddelbare nærhed. Af disse anlæg findes der dog i dag ingen direkte spor. Den ene er dog registreret 1981 som formodet megalitanlæg på marken umiddelbart øst for Hornbækvej - og ud for Tikøb Kirke (sognebeskrivelsesnr. 39).
+
Rasmus Garboe omtaler i sin indberetning 1743 yderligere 3 dysseanlæg (”hedenske altre”) i Tikøbs helt umiddelbare nærhed. Af disse anlæg findes der dog i dag ingen direkte spor. Den ene er dog stedfæstet 1981 som formodet megalitanlæg på marken umiddelbart øst for Hornbækvej - direkte ud for Tikøb Kirke.
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Versionen fra 13. apr 2008, 11:37

På en markant bakketop lidt sydvest for Tikøb ligger dobbelt-jættestuen Djævelhøj – en af de få bevarede af slagsen i Helsingør kommune. Jættestuen, der er bygget af egnens stenalderbønder for godt 5.000 år siden, blev opdaget af en bonde fra det nærliggende Ll. Esbønderup ved en ren tilfældighed i 1735. Indtil da havde det stenbyggede fortidsminde ligget skjult under jorden. Tikøb-sognepræsten Rasmus Garboe har givet en ganske levende beskrivelse af fundet i sin beretning om sognets tilstand fra 1743. Den lille dobbelt-jættestue med to stendækkede indgange fra øst ind til hver sit gravkammer ligger et lille stykke inde på marken, men der er adgang ind til jættestuen via en sti over marken.

Rasmus Garboe omtaler i sin indberetning 1743 yderligere 3 dysseanlæg (”hedenske altre”) i Tikøbs helt umiddelbare nærhed. Af disse anlæg findes der dog i dag ingen direkte spor. Den ene er dog stedfæstet 1981 som formodet megalitanlæg på marken umiddelbart øst for Hornbækvej - direkte ud for Tikøb Kirke.

Litteratur

Kresten Tommerup: Rasmus Garboe: Tikøb og Hornbæk sogne 1743. Bevaringsforeningen Mørdrup Landsby, 1988.