Venskabsbyer

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

1.Helsingør

2.Hellebæk, Hornbæk og Tikøb byer

En række danske byer har såkaldte venskabsbyer i andre lande. Tanken om venskabsbyer blev oprindeligt italesat af Foreningen Norden. Ideen var at styrke kontakterne mellem de nordiske lande. Venskabsbyer skal fremme den mellemfolkelige og kulturelle forståelse på tværs af landegrænser. Gennem årene er venskabsby-tanken udvidet til også at omfatte lande uden for Norden.

Venskabsby-samarbejdet foregår som regel på den måde, at kommunale politikere, myndigheder og foreninger med jævne mellemrum forestår arrangementer, der har til formål at forøge kendskabet til og om hinanden. Dette sker ved gensidige besøg, udstillinger, koncerter, sportskampe og lignende.

Den lokale afdeling af Foreningen Norden har i mange år arrangeret rejser til de nordiske venskabsbyer.

Helsingør kom med i 1955. Siden 1955 har Helsingør Kommune haft venskabsbyer i Norden. Ikke alle venskabsbyerne har været aktive siden.

I 2010 vedtog Helsingør byråd, hvilke byer der skulle indgå i kommunens venskabsby-samarbejde.

11.-14. august 2011: venskabsbybesøg i Vasa, deltagere: Bjarne Pedersen, Per Tærsbøl, Johannes Hecht-Nielsen og Bente Borg Donkin.   26.-30. juni 2013: venskabsbybesøg i Harstad, deltagere: Bjarne Pedersen, Johannes Hecht-Nielsen og Christian Saggau   18.-23. juli 2013: besøg i Ummanaq i forbindelse med byens 250-års jubilæum, deltagere: Bjarne Pedersen og Johannes Hecht-Nielsen. Endvidere sender Helsingør Kommune hvert år et juletræ til byen.

I 2021 omfatter det nordiske venskabs-samarbejde de fire byer nedenfor. I de seneste 10 år har samarbejdet ikke været i så fastlagte rammer som tidligere. Der arbejdes på en afklaring af det fremtidige samarbejde. 

 • Helsingør.
 • Umeå - Sverige.
 • Harestad - Norge
 • Vaasa - Finland

Helsingør har desuden venskabsbyrelationer med følgende:

 • Umanak/Uummannaq i Grønland.
 • Helsingborg - Sverige.

Helsingør haft et formaliseret samarbejde med Helsingborg siden 1995. Samarbejdet ledes af en styregruppe bestående af de 2 borgmestre og 1 oppositionspolitiker fra såvel Helsingør som Helsingborg kommuner. Herudover indgår de 2 kommunaldirektører i styregruppen.

Tidligere omfattede listen i perioder over Helsingørs venskabsbyer også følgende byer:

 • Pärnu - Estland
 • Gdansk - Polen
 • San Remo - Italien.
 • Rueil-Malmaison - Frankrig.

Kilder: 1) Aktindsigt august 2020. 2) Helsingør kommunes hjemmeside.


Tikøb kommune

Hellebæk, Hornbæk og Tikøb byers Venskabsby var:

 • “Eckernsførde”. Den kaldte man Fadderskabsby.

Kilde: vejviser for Tikøb kommune 1950-51.

Redaktion: Erik Stubtoft.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.