Forskel mellem versioner af "Tvind i Helsingør"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Oprettede siden med " Tvind i Helsingør 1. Tvind som et skole-samvirke. 2. Tvind i Helsingør. 3. Kommunen samarbejdede med Tvind. 4. Tvinds ønskede at erhverve arealer ved Montebello. 5. Akt...")
 
Linje 76: Linje 76:
 
Redaktion: Erik Stubtoft
 
Redaktion: Erik Stubtoft
  
Kategori: Tvind i Helsingør
+
[[Kategori: Tvind i Helsingør]]

Versionen fra 30. maj 2022, 12:21

Tvind i Helsingør 1. Tvind som et skole-samvirke. 2. Tvind i Helsingør. 3. Kommunen samarbejdede med Tvind. 4. Tvinds ønskede at erhverve arealer ved Montebello. 5. Aktivkollegiet Hellebæk. (Botilbud) 6. Opholdsstedet Hellebæk. 7. Opholdsstedet Hyblerne. 8. Opholdsstedet Lille Hellebæk. 9. Opholdstedet Weekendskolen. 10. Hellebæk Friskole. 11. Den internationale Efterskole. 12. U-landshjælp fra Folk til Folk.

1. Tvind som et skole-samvirkes Siden 1972 har navnet Tvind delt den danske befolkning. Nok ikke 50:50, men måske endda opdelt i flere grupperinger. Tvind har i mange år igangsat skoleinitiativer, som ikke fandtes i danskernes opfattelse af skoleverdenen og som oftest for mange danskere virkede som noget nyt og anderledes.

   Baggrunden for Tvind - der blandt mange navne hed Skolesamvirket - er et skolesyn med vægt på sammenhæng mellem teori og praksis. 
  En stor del af de mange elever, der har været på Tvind-skolerne, har mødt vanskeligheder i det almindelige skolesystem. Tvindskolernes ideologi byggede bl.a. på solidaritet med den tredje verdens fattige.
  En af Tvinds mest omfattende skolevirksomheder var Den rejsende Højskole. Her har tusindvis af unge fået set mange landes sociale problemet tæt på oplevet samarbejde om alle praktiske opgaver, der var forbundet med at skulle klare sig selv i månedsvis.

2. Tvind i Helsingør Selv om det vist enten ikke blev registreret hos Helsingørs borgere eller det blot blev opfattet som uinteressant, så har der alligevel eksisteret flere Tvind-initiativer i Helsingør.

  Tvind kom til Helsingør, da de købte politiets mangeårige uddannelsessted i Julebæk. Stedet var ejet af forening, der omfattede hjemmeværns- og politiforeninger. Det lå tilbagetrukken med en høj skrænt ned mod Øresund - og med en fantastisk udsigt til en stor del af svenskekysten på den anden side ad Øresund.
  Alle de herunder nævnte Tvind-aktiviteter havde i perioder lejet sig ind i en bygning ejet af fonden Fælleseje. Fonden er blevet kaldt Tvinds pengetank. Fonden blev stiftet af Tvinds lærergruppe-medlemmer. Den ejede - og ejer stadig - en lang række Tvind-relaterede bygninger i Danmark, hvor opholdssteder og skoler lejer sig ind.
  I dag er der ingen Tvind-aktiviteter i bygningerne, der henligger ubrugt og somme steder lidt forfalden.


3. Kommunen samarbejdede med Tvind. I nogle op til 2016 samarbejdede Helsingør kommune med nogle Tvind-institutioner. I 2016 betalte Helsingør kommune således mere end to mio kr. for at have fem børn anbragt i Tvinds system.

  På grund af meget dårlig omtale af Tvind-systemet opstod der i befolkningen og senere Folketinget et stærkt ønske om at få hul på  det lukkede system - ledelsesmæssigt og økonomisk - som Tvind havde udviklet sig til. 
  Lederen af Tvind (koncernen) Amdi Petersen, var blevet både sigtet, dømt i et enkelt tilfælde og “flygtet” til et sydamerikansk land. 
  Også Helsingør kommune valgte at opsige samarbejdet med Tvind. Helsingørs borgmester sagde blandt andet til Helsingør Dagblad. Der er ingen grund til at samarbejde med et tilbud, som er med i et fællesskab, hvor ledelsen er efterlyst og mistænkt for skatteunddragelse. Samtidig har der været flere ting fremme i forbindelse med afsløringerne om, hvor uigennemsigtigt Tvind-imperiet er, sagde Benedikte Kiær.
  På det tidspunkt havde Helsingør kommune to børn/unge i Tvind-drevne opholdssteder. For ikke at forstyrre dem i deres liv, forblev de på stedet nogen tid endnu.


4. Tvind ønskede at erhverve Montebello Montebello ved Gurrevej i Helsingør blev i 1915 ombygget og indrettet til kuranstalt. Senere og frem til 1982 fungerede Montebello som nervesanatorium/neurosehospital for patienter fra Københavns Kommune samt Københavns og Frederiksborgs amter.

  Montebello havde moderne nybygninger og et skønt parkanlæg.  Der var offentlig adgang til parken, hvor der bl.a. var et rigt fugleliv og en del dådyr.
  Ejendommen lå ubenyttede hen i nogle år. Omkring 1994 blev oprettet et asylcenter for flygtninge fra krigen i Jugoslavien. På det tidspunkt gik der rygter i byen om, at Tvind havde planer om at købe hele området og indrettet det til en Tvindskole. 
  Det vakte røre i befolkningen - især i området omkring Montebello. Usikkerheden om, hvad Tvind var og hvordan deres skolevirksomhed havde udviklet sig, igangsatte både private og kommunale initiativer - for at undgå Tvinds overtagelse af området.
  En handicappet helsingør-borger, Rita Larseny, startede en underskriftsindsamling, der fik så stor tilslutning blandt de lokale borgere, at Helsingør kommune besluttede at købe området. 
  Montebello blev derefter indrettet til undervisning for voksne i forskellige kommunale og amtslige regier. Derudover blev der både tilbygget og ombygget faciliteter til et kommunalt plejehjem mv.


5. Aktivkollegiet Hellebæk. (Botilbud) Bostedet tog sig af udsatte børn og unge. AktivKollegiet er et sted, hvor mennesker kunne få udviklende støtte. Her boede unge mennesker i §85 tilbud og i efterværn, 6. Her boede også mennesker som af andre grunde havde behov for støtte i en kortere eller længere periode af deres liv. Aktivkollegiet havde til huse i Tvind-lokalerne på Nordre Strandvej 95, Hellebæk.

6. Opholdsstedet Hellebæk Opholdsstedet Hellebæk var en samlet betegnelse for de opholdssteder, der havde til huse i Tvind-bygningerne i Hellebæk.Som det ses nedenfor var der flere Tvind-aktiviteter, der i perioder havde til huse i bygningerne på Gammel Strandvej 95 i Hellebæk. De forskellige opholdssteder opererede under forskellige love og paragraffer. Derfor fungerede de som selvstændige aktiviteter under respektive love og paragrafer.

7. Opholdsstedet Hyblerne. Det var et døgntilbud for unge i grænselandet mellem psykiatri og socialpædagogik. Opholdsstedet havde til huse i Tvind-lokalerne på Nordre Strandvej 95, Hellebæk.

8. Opholdsstedet Lille Hellebæk. Det var en underafdeling af Hyblerne. En afdeling for unge i grænselandet mellem psykiatri og socialpædagogik - under en speciel paragraf i loven. Opholdsstedet havde til huse i Tvind-lokalerne på Nordre Strandvej 95, Hellebæk.

9. Opholdsstedet Weekendskolen Det var et aflastningstilbud, som havde åbent hver 2. weekend samt 10 dage i juli måned, hvor der blev afholdt sommerlejr for Weekendskolens deltagere. Opholdsstedet havde til huse i Tvind-lokalerne på Nordre Strandvej 95, Hellebæk.

10. Hellebæk Friskole. Den blev etableret af lærere fra Tvind tilbage i 1994. Hellebæk tilbød - som andre med lignende opgaver - friskoleundervisning fra børnehaveklasse til 11. klasse - for elever med særlige talenter og særlige behov. Hellebæk Friskole havde til huse i Tvind-lokalerne på Nordre Strandvej 95 i Hellebæk.


11. Den internationale efterskole i Helsingør. Efterskolen blev startet med lærere fra Tvind og havde perioder hjemsted i Tvind-bygningerne på Nordre Strandvej 95 i Hellebæk. Den blev startet i 1994. Efterskolen var et uddannelsescenter for unge og voksne ved Helsingør. STU uddannelse og folkeskolens afgangsprøver, kollegium for unge. Praktiske fag, køkkenfag, musik, dans og teater. Det var en efterskole for elever med særlige talenter og særlige behov.

12. U-landshjælp fra Folk til Folk. Op gennem 2000-årene Tvinds seminarium deres nyuddannede lærere rundt om i landet til at støtte deres ulandsindsamling og mobilisere børn til det samme. Det lykkedes - og i hele landet myldrede det med børn og unge, som deltog i Ulandshjælp fra Folk til Folk

  I Helsingør indsamledes således” tøj, tæpper, sko, harver, hakker, spader, hamre, søm, save, skovle, river, små plove - eller et hvilke som helst håndredskab, der ellers kan opdrives.” (Helsingør Dagblad). I Espergærde rekrutteres unge til at bygge pumper til vandmøller. 
 

Kilde: 1) Kommunen.dk. 2) Helsingør Dagblad. 3) Tvind.dk. 4) Peter Thygesen: Amdi og Tvind. Gads Forlag 2022. 5) Erik Stubtofts eget arkiv.

Redaktion: Erik Stubtoft

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.