Socialdemokratiet i Helsingør

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 31. okt 2008, 06:11 af HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: '''Scialdemokratiet i Helsingør''' Den første socialdemokratiske forening i Helsingør blev stiftet i foråret 1872 efter, at en af partiets stiftere, Povl Geleff havde være...)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

Scialdemokratiet i Helsingør Den første socialdemokratiske forening i Helsingør blev stiftet i foråret 1872 efter, at en af partiets stiftere, Povl Geleff havde været på besøg og holdt en af sine blændende agitationstaler. Det skete på et møde i Slagterstiftelsen, der lå i Svingelport – den gang lidt uden for byen. Stifterne var barber Petersen og hans kone samt en skibstømrer. De fik hjælp af August Palm – en af initiativtagerne til dannelsen af Socialdemokratiet i Sverige. Fra starten bestod den socialdemokratiske forening mest af havnearbejdere og skibstømrere. En af de første kendte røde faner i Danmark er fra Helsingør og den eksisterer endnu den dag i dag. I 1878 var gejsten væk, initiativtagerne ar flyttet fra byen og foreningen lukkede og slukkede.

Den nuværende socialdemokratiske forening i Helsingør, Centrum, blev stiftet den 8. juli 1895 ved et møde i ”Sommerlyst”, et meget folkeligt etablissement, der lå i Sct. Anna Gade. Blandt initiativtagerne var en skomager, smed, en detailhandler og en typograf. Allerede fra foreningens start var der stor opbakning. I løbet af kort tid var der indmeldt mere end 60 medlemmer. Foreningens første formand var typografen, der hed Harald Jensen.

Socialdemokratiet i Byrådet Helsingør-foreningen blev den første socialdemokratiske forening uden for København, der fik valgt et byrådsmedlem. Det skete ved lokalvalgene i 1892, hvor gartner Chr. Jensen fik 213 stemmer og derved slog partiet Højres kandidat. Kun otte år efter – ved byrådsvalget i 1900 – blev der valgt fem socialdemokrater ind i Helsingør Byråd. I 1909 var der valg efter indførelse af nye regler med forholdsvalgtal – og det gav Socialdemokratiet 9 mandater.

Efterhånden kom Socialdemokratiet til at sidde med flertallet af mandaterne i byrådet. Det bar arbejdet i kommunen og også i partiet tydeligt spor af. Den socialdemokratiske borgmester, Peder Christensen, blev af kommunens borgere kaldt ”Kong Peder”, underforstået, at det var ham, der regerede. Flertallet vaklede, da kommunisterne og senere Socialistisk Folkeparti gjorde indhug i det traditionelle socialdemokratiske vælgergrundlag.

Fra 1919 og frem til november 1993 – altså i 74 år – havde Socialdemokratiet borgmesterposten i Helsingør Kommune. I rækkefølge har de socialdemokratiske borgmestre været: Peder Christensen 1919 – 1946 Sigurd Schytz 1946 – 1970 Ove Thelin 1970 – 1986 Knud Axelsen 1986 - 1993

Kilder

Jubilæumsskrift om Socialdemokratiet i Helsingør 1885-1985.

Erik Stubtoft - Personligt arkiv vedr. Socialdemokratiet.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.