Skibsklarerergaarden

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Gården til Strandgade 91 fotograferet af Jørgen Rubæk Hansen 15/1 1976

Ejendommen Strandgade 91, Skibsklarerergarden, er Helsingørs bedst bevarede købmands- og skibsklarerergård fra sundtoldstiden. Huset blev bygget i 1580 af borgmester, vinhandler, Jørgen Maahr (Maer) ,som et baghus til Stengade 78. men er i sin nuværende form fra 1780 og de følgende årtier.

Ejendommen blev fredet i forbindelse med bygningsfredningsloven af 1918, som et af de første byhuse i Danmark. Huset blev gennemgribende restaureret mellem 1994 og 2006.

Ejendommen rummer i dag Museet Skibsklarerergaarden - et museum for Sundtoldstiden.

I stueetagen er der butik og skibsprovianteringsforretning, grundlagt i 1809 af købmand Christian Simmelkier som "Udsalg til Skibscapitainer", og inventaret stammer fra den tid. Det er Danmarks ældste bevarede butiksmiljø.

Klarererkontoret

Ved siden af butikken er der en skipperstue, hvor kaptajnerne hyggede sig med mad og drikke, mens de ventede på regningen fra Øresunds Toldkammer og på, at de varer, de havde bestilt hos købmanden, blev leveret. I dag er den store firemands skrivepult, der ifølge et fotografi har stået i skipperstuen, flyttet til Contoiret ved siden af hvor den viser, hvordan klarererkontoret så ud omkring midten af 1800-tallet.

På første sal er skibsklarererens private lejlighed genskabt, som et velstående borgerhjem i Helsingør så ud mellem 1790 og 1820.

Der har været brygget øl i huset fra en gang i 1600-tallet, og i dag huser Museet Skibsklarerergaarden igen et bryggeri., som i tiden 2006-2010 bryggede til salg i butikken, nu (2018) brygges kun til medlemmer af brygforening "Wiibroes Venner".

Litteraturhenvisninger

Lars Bjørn Madsen: En tur tilbage til sundtoldstidens Helsingør. Helsingør Kommunes Museer, 1996

Eksterne links

[1] Skibsklarerergaarden

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.