Skibsklarerergaarden

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 4. apr 2010, 14:37 af HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: right|250px|thumb|Gården til Strandgade 91 fotograferet af Jørgen Rubæk Hansen 15/1 1976 Ejendommen Strandgade 91 er Helsingørs bedst...)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning
Gården til Strandgade 91 fotograferet af Jørgen Rubæk Hansen 15/1 1976

Ejendommen Strandgade 91 er Helsingørs bedst bevarede købmands- og skibsklarerergård fra sundtoldstiden. Huset stammer fra 1500-årene, men er i sin nuværende form fra 1780 og de følgende årtier.

I stueetagen er der butik og skibsprovianteringsforretning, grundlagt i 1809 af købmand Christian Simmelkier som "Udsalg til Skibscapitainer", og inventaret stammer fra den tid. Det er Danmarks ældste bevarede butiksmiljø.

Ved siden af butikken er der skipperstue, hvor kaptajnerne hyggede sig med mad og drikke, mens de ventede på regningen fra sundtoldkammeret og på, at de varer, de havde bestilt hos købmanden, blev leveret. I dag står den store firemands skrivepult i skipperstuen og viser, hvordan klarererkontoret så ud omkring midten af 1800-tallet.

På første sal er skibsklarererens private lejlighed genskabt, som et velstående borgerhjem i Helsingør så ud mellem 1790 og 1820.

Der har været brygget øl i huset fra en gang i 1600-tallet, og også i dag huser Skibsklarerergaarden et bryggeri.

Ejendommen blev fredet i forbindelse med bygningsfredningsloven af 1918, som et af de første byhuse i Danmark. Huset blev gennemgribende restaureret mellem 1994 og 2006.

Skibsklarerergaarden rummer i dag et museum for Sundtolden.


Litteraturhenvisninger

Lars Bjørn Madsen: En tur tilbage til sundtoldstidens Helsingør. Helsingør Kommunes Museer, 1996

Eksterne links

Skibsklarerergaarden

Årets hus

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.