Forskel mellem versioner af "Meulenborg Mølle"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
 
[[Billede: Meulenborg-Mølle.gif | 250px | right | thumb | Meulenborgs stubmølle, fotograferet omkring 1950]]
 
[[Billede: Meulenborg-Mølle.gif | 250px | right | thumb | Meulenborgs stubmølle, fotograferet omkring 1950]]
  
Ejendommen [[Meulenborg Park | Meulenborg]] havde oprindelig også en vandmølle på sit areal, men den vindmølle som blev opført i 1904 havde ingen sammenhæng med denne. Den stubmølle, der blev opsat, var genbrug. Den stammede nemlig fra den lille by Lundforlund på Slagelse-kanten. Fra omkring 1950 blev møllen ikke længere brugt og i 1964 forærede Meulenborgs ejer, Carl Johan Carøe, møllen til Nationalmuseet, der ville lade den genopstille i Lundforlund. Det skete dog aldrig - i dag ligger '''Meulenborg Mølle''' pakket sammen i Nationalmuseets magasiner.
+
Ejendommen [[Meulenborg Park | Meulenborg]] havde oprindelig også en vandmølle på sit areal, men den vindmølle som blev opført i 1904 havde ingen sammenhæng med denne. Den stubmølle, der blev opsat, var genbrug. Den stammede nemlig fra den lille by Lundforlund på Slagelse-kanten. Fra omkring 1950 blev møllen ikke længere brugt og i 1964 foræredes møllen til Nationalmuseet, der ville lade den genopstille i Lundforlund. Det skete dog aldrig. Møllen lå i stedet i mange år pakket sammen i Nationalmuseets magasin på Fyn. For en del år tilbage konstaterede Nationalmuseet imidlertid, at møllen havde været opbevaret forkert og at delene ikke længere var i en stand, der muliggjorde en genopførelse. Hele møllen blev herefter skrottet og eksisterer ikke mere.
  
Meulenborgs vandmølle kendes kun fra ældre kort, hvor den er vist beliggende på sydsiden af den lille bæk, der stadig løber gennem Meulenborg-arealerne, på den sidste strækning ned mod Øresund gennem en dybt nedskåret kløft, ved hvis begyndelse den lille vandmølle lå. Af kortene fremgår det, at vandmøllen derudover havde vandrettigheder fra den lille sø Stærredam på grænsen mellem Borupgaard og Helsingør Overdrev (en del af Skellebæk-løbet). Endnu fornemmer man tydeligt i sydsiden af Meulenborg-skoven den oprindelige mølledams udstrækning.
+
Meulenborgs vandmølle kendes bl.a. fra ældre kort, hvor den er vist beliggende på sydsiden af den lille bæk, der stadig løber gennem Meulenborg-arealerne, på den sidste strækning ned mod Øresund gennem en dybt nedskåret kløft, ved hvis begyndelse den lille vandmølle lå. Af kortene fremgår det, at vandmøllen derudover havde vandrettigheder fra den lille sø Starredam på grænsen mellem Borupgaard og Helsingør Overdrev (en del af Skellebæk-løbet). Endnu fornemmer man tydeligt i sydsiden af Meulenborg-skoven den oprindelige mølledams udstrækning. Møllen blev etableret i 1778 og blev endeligt nedlagt i 1824, men havde da allerede været ude af drift i et par år.
  
  

Versionen fra 17. okt 2014, 10:35

Meulenborgs stubmølle, fotograferet omkring 1950

Ejendommen Meulenborg havde oprindelig også en vandmølle på sit areal, men den vindmølle som blev opført i 1904 havde ingen sammenhæng med denne. Den stubmølle, der blev opsat, var genbrug. Den stammede nemlig fra den lille by Lundforlund på Slagelse-kanten. Fra omkring 1950 blev møllen ikke længere brugt og i 1964 foræredes møllen til Nationalmuseet, der ville lade den genopstille i Lundforlund. Det skete dog aldrig. Møllen lå i stedet i mange år pakket sammen i Nationalmuseets magasin på Fyn. For en del år tilbage konstaterede Nationalmuseet imidlertid, at møllen havde været opbevaret forkert og at delene ikke længere var i en stand, der muliggjorde en genopførelse. Hele møllen blev herefter skrottet og eksisterer ikke mere.

Meulenborgs vandmølle kendes bl.a. fra ældre kort, hvor den er vist beliggende på sydsiden af den lille bæk, der stadig løber gennem Meulenborg-arealerne, på den sidste strækning ned mod Øresund gennem en dybt nedskåret kløft, ved hvis begyndelse den lille vandmølle lå. Af kortene fremgår det, at vandmøllen derudover havde vandrettigheder fra den lille sø Starredam på grænsen mellem Borupgaard og Helsingør Overdrev (en del af Skellebæk-løbet). Endnu fornemmer man tydeligt i sydsiden af Meulenborg-skoven den oprindelige mølledams udstrækning. Møllen blev etableret i 1778 og blev endeligt nedlagt i 1824, men havde da allerede været ude af drift i et par år.Litteratur

Kjeld Damgaard: Vindmøllerne i Tikøb Kommune (Helsingør Kommunes Museers Årbog 2006)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.