Forskel mellem versioner af "Mørdrup Friskole"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Siden blev oprettet: '''Mørdrup Friskole''' blev det officielle navn på den private skole, som blev startet som en beskeden "Poge- og Haandgjerningsskole" i Mørdrup i 1878 af den da kun 23-å...)
 
Linje 1: Linje 1:
'''Mørdrup Friskole''' blev det officielle navn på den private skole, som blev startet som en beskeden "Poge- og Haandgjerningsskole" i [[Mørdrup]] i 1878 af den da kun 23-årige [[Betzy Svedstrup]], der ikke var læreruddannet, men havde fået mod på lærergerningen efter et højskoleophold på Askov. De første år holdt frk. Svedstrup til i et lokale i ejendommen "Alfa" ([[Mørdrupvej 125]]), som hendes far, smed Niels Ferdinand Svedstrup, stillede til rådighed. Herfra flyttede skolen til huset [[Mørdrupvej 139]], hvor Betzy Svedstrup lejede sig ind.
+
'''Mørdrup Friskole''' blev med tiden det officielle navn på den private skole, som blev startet som en beskeden "Poge- og Haandgjerningsskole" i [[Mørdrup]] i 1878 af den da kun 23-årige [[Betzy Svedstrup]], der godt nok ikke var læreruddannet, men havde fået mod på lærergerningen efter et højskoleophold på Askov. De første år holdt frk. Svedstrup til i et lokale i ejendommen "Alfa" ([[Mørdrupvej 125]]), som hendes far, smed Niels Ferdinand Svedstrup, stillede til rådighed. Herfra flyttede skolen til huset [[Mørdrupvej 139]], hvor Betzy Svedstrup lejede sig ind.
 +
 
 +
1890 havde skolen fået så godt fat lokalt, at Betzy Svedstrup kunne opføre eget hus med kombineret beboelse og undervisningslokaler på en grund bag det forsamlingshus, som nu også var kommet til ([[Mørdrupvej 129]]). Her fortsattes skoledriften frem til 1921, hvor Betzy Svedstrup trak sig tilbage. Af kommunekassen blev der ved den lejlighed bevilget hende en mindre, årlig pension som udtryk for sognerådets anerkendelse af hendes mangeårige indsats. Skolen videreførtes af Margrethe Knudsen og niecen Gudrun Svedstrup, der begge havde virket på skolen i nogle år, nu med hjemsted i forsamlingshusbygningen.
 +
 
 +
Den lille privatskoles virksomhed er rimeligt godt belyst gennem tiden, dels gennem elevers beretninger, dels gennem de indberetninger, Betzy Svedstrup indsendte hvert år til sognerådet, der år for år gav et pænt tilskud til skoledriften.
  
1890 havde skolen fået så godt fat lokalt, at Betzy Svedstrup kunne opføre eget hus med kombineret beboelse og undervisningslokaler på en grund bag det forsamlingshus, som nu også var kommet til ([[Mørdrupvej 129]]). Her fortsattes skoledriften frem til 1921, hvor Betzy Svedstrup trak sig tilbage. Skolen videreførtes af Margrethe Knudsen og niecen Gudrun Svedstrup, der begge havde virket på skolen i nogle år, nu med hjemsted i forsamlingshusbygningen.
 
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Versionen fra 25. maj 2008, 13:51

Mørdrup Friskole blev med tiden det officielle navn på den private skole, som blev startet som en beskeden "Poge- og Haandgjerningsskole" i Mørdrup i 1878 af den da kun 23-årige Betzy Svedstrup, der godt nok ikke var læreruddannet, men havde fået mod på lærergerningen efter et højskoleophold på Askov. De første år holdt frk. Svedstrup til i et lokale i ejendommen "Alfa" (Mørdrupvej 125), som hendes far, smed Niels Ferdinand Svedstrup, stillede til rådighed. Herfra flyttede skolen til huset Mørdrupvej 139, hvor Betzy Svedstrup lejede sig ind.

1890 havde skolen fået så godt fat lokalt, at Betzy Svedstrup kunne opføre eget hus med kombineret beboelse og undervisningslokaler på en grund bag det forsamlingshus, som nu også var kommet til (Mørdrupvej 129). Her fortsattes skoledriften frem til 1921, hvor Betzy Svedstrup trak sig tilbage. Af kommunekassen blev der ved den lejlighed bevilget hende en mindre, årlig pension som udtryk for sognerådets anerkendelse af hendes mangeårige indsats. Skolen videreførtes af Margrethe Knudsen og niecen Gudrun Svedstrup, der begge havde virket på skolen i nogle år, nu med hjemsted i forsamlingshusbygningen.

Den lille privatskoles virksomhed er rimeligt godt belyst gennem tiden, dels gennem elevers beretninger, dels gennem de indberetninger, Betzy Svedstrup indsendte hvert år til sognerådet, der år for år gav et pænt tilskud til skoledriften.


Litteratur

Kresten Tommerup: Mosebyen - Registrant for Mørdrup Landsby, 1986.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.