Lerbjerggaard

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 11. apr 2008, 19:53 af Kjeld Damgaard (diskussion | bidrag) Kjeld Damgaard (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: Resterne af den oprindelige gård '''Lerbjerggaard''' på hjørnet af Søbækvej og Bakkegaardsvej kaldes i dag '''Stranddal'''. Gården ligger på det såkaldte Mørdrup Strand...)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

Resterne af den oprindelige gård Lerbjerggaard på hjørnet af Søbækvej og Bakkegaardsvej kaldes i dag Stranddal. Gården ligger på det såkaldte Mørdrup Strandvang - og er IKKE en Espergærde- eller Tibberupgård, som man kunne forledes til at tro p.g.a. placeringen. Mørdrups jorder gik helt ned til Øresund og dette areal var oprindelig en af Mørdrup Landsbys tre vange.

Efter landboreformerne i 1780'erne flyttede nogle af Mørdrups gårde ud af landsbyen og blev placeret på de jorder, som de ifølge den nye fordeling af markerne havde modtaget. Udflytningen er antagelig sket i 1791. Om navnet kan ikke siges noget, der kendes ikke noget Lerbjerg på Mørdrups jorder.

Stranddals hovedbygning med familien Bastiansen ved havedøren, ca 1905

Gården ejedes oprindelig af Krogerup Gods, således som alle andre ejendomme i Mørdrup. I 1806 solgte Krogerup ud af sine ejendomme, herunder også Lerbjerggaard. Den første selvejer var Rasmus Børgesen og i hans slægt var gården frem til 1847. Derpå købte ejeren af nabogården, Grødemosegaard, Hans Andreas Nielsen gården. Han solgte den senere til sønnen, som i 1898 solgte til William Dirch Bastiansen. I Bastiansens tid solgtes stort set al jorden fra til villaudstykning og Bastiansen slog sig på vognmandsforretning i stedet.

I 1920'erne og frem til 1950'erne var ejendommen omdannet til pensionat, senere leveredes dinér transportable fra ejendommen - og nu er kun selve den gamle hovedbygning tilbage - og den anvendes til privat beboelse.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.