Forskel mellem versioner af "Kronborg"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
m
m
 
Linje 1: Linje 1:
[[billede:kronborgslot.jpg|right|250px|thumb|Kronborg slot i vinterdragt set fra vest. Foto: Benjamin Asmussen]]
+
[[billede:kronborgslot.jpg|right|400px|thumb|Kronborg slot i vinterdragt set fra vest. Foto: Benjamin Asmussen]]
  
 
* 3000 Helsingør
 
* 3000 Helsingør

Nuværende version fra 8. apr 2022, 13:03

Kronborg slot i vinterdragt set fra vest. Foto: Benjamin Asmussen
  • 3000 Helsingør
  • Kronborg er et renæssanceslot beliggende på Sjællands nordøstligste hjørne. Formodentlig i begyndelsen af 1400-tallet, under kong Erik af Pommerns regeringstid, blev der på pynten bygget en kvadratisk borg kaldet Krogen. I løbet af 1500-tallet blev den gamle borg gradvist fornyet og udbygget indtil den i 1580'erne ændrede navn til Kronborg og i det store hele havde det udseende, vi ser i dag.
En engel fra en stoleryg i Kronborgs slotskirke. Slotskirkens interiør er det eneste bevarede fra slottets opførelse i slutningen af 1500-tallet. Foto: Benjamin Asmussen

Kronborgs oprindelige interiør gik tabt ved en stor brand i 1629, hvor kun slotskirken undgik at blive flammernes bytte. Slottet blev bygget op igen via en forhøjelse af sundtolden, men ikke med samme pragt som tidligere. I 1658 blev slottet erobret af svenskerne under Karl Gustav-krigene, hvor især det store firkantede Kanontårn blev kraftigt beskadiget og ikke helt genopbygget.

I løbet af det 17. og 18. århundrede blev voldanlægget kraftigt udvidet for at styrke Kronborgs forsvar mod land. Samtidig overgik slottet til at være kaserne.

Kronborg i stormvejr 14/11 1973. Foto: Anne-Sophie Rubæk

I 1915 åbnede Handels- og Søfartsmuseet sin udstilling på slottet og nogle år senere, fra 1925-35, gennemgik slottet en større restaurering bl.a. for at slette sporene af de mange soldater der i tidens løb havde været indkvarteret på slottet.

Under 2. verdenskrig blev slottet endnu en gang besat, denne gang af den tyske værnemagt, der etablerede en garnison på stedet ved siden af den danske og opstillede luftforsvarskanoner på voldene.

I dag er Kronborg blandt andet kendt på grund af Shakespeares skuespil Hamlet, som forfatteren lod foregå på Kronborg samt statuen af Holger Danske i kasematterne.


Litteratur

Birger Mikkelsen: Kronborg. Helsingør, 1977.

Benjamin Asmussen: 'Den tyske besættelse af Kronborg 1940-45' i Handels- og Søfartsmuseets Årbog 2004.

Nøgle til Kronborg / redaktion: Globe Cultourist ; forfatter: Kulturisten. - Helsingør, 2000.

Kronborg : slottet og de kongelige gemakker. Tekst og redaktion: Vibeke Woldbye og Lars Holst. Kbh., Slots- og Ejendomsstyrelsen, 2001.

Eksterne links

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.