Karl Gustavkrigene

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Karl Gustavkrigene 1657-60 Ved freden ved Brömsebro i 1645 havde Danmark måttet afgive Gotland, Øsel, Jemtland og Herjedalen i Norge og overlade Halland til Sverige i 30 år.

I 1657 erklærede Danmark Sverige krig i håb om at kunne få revance for nederlaget fra 1640erne, men Danmark belv i stedet rendt over ende i løbet af sommeren 1657 og den efterfølgende vinter, hvor Karl 10. Gustav satte over isen til Sjælland og hastigt nærmede sig København.

Der blev hurtigt sluttet fred, men fredsbetingelserne var hårde: Danmark skulle for altid afgive Skåne, Halland og Blekinge.

Et halvt år senere fortrød Karl d.10 Gustav at han ikke med det samme indlemmede hele Danmark i Sverige. Han besatte atter Sjælland og indtog Helsingør og Kronborg, som faldt efter tre ugers belejring. København blev også belejret, men blev undsat, efter et søslag i Øresund, af en hollandsk flåde, idet hollænderne nu var i alliance med Danmark, og i henhold til aftalen kom Danmark til hjælp. Begivenhederne kulminerede med stormen på København i februar måned 1659, hvor det svenske angreb blev slået tilbage.


Søslaget

<flashmp3 id="2">Soslaget_finalmix_Juli1.mp3</flashmp3>


Eksterne links

Svenskekrigene - hjemmesiden Øresundstid

Karl Gustavkrigene - Den store Danske

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.