Holger Danske

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Holger Danske ved indkørslen til Hotel Marienlyst fotograferet 2008
Statuens oprindelige placering. Holger Danske sidder godt forankret med udsigt til Kronborg og omgivet af miniaturekanoner. Postkortet er fra 1910


I 106 år, fra 1907 til 2013, sad Holger Danske foran Hotel Marienlyst i Helsingør. Hotel Marienlysts daværende direktør Anders Jensen ønskede, som led i markedsføringen af hotellet og i forlængelse af Hamletdyrkelsen -statuen ved Hotel Marienlyst, stenen ved Hamlets Grav og markeringen af Ophelia Kilde - en statue af Holger Danske. Den er udført af billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan og blev afsløret i juli 1907. Holger Danske statuen er udført i bronze. Han sidder på en sokkel af munkesten, og ved hans side ses et par granitsten. På mellemstykket står: Holger Danske. I 1907 blev skulpturen placeret ved Hotel Marienlysts sydgavl - der hvor nu svømmehallen er. Siden er skulpturen blevet flyttet flere gange, alt efter hotellets behov for bygningsændringer og parkeringspladser.

Holger Danske i Kronborgs kasematter

I 2013 blev Holger Danske sat til salg via auktionshuset Lauritz.com, hvilket vakte opsigt blandt borgere og politikere i byen. Helsingør kommune deltog i budkrigen, men måtte se sig slået på falderebet af en gruppe vestjyske forretningsfolk, der endte med at købe skulpturen for 3,2 millioner kroner. Skulpturen blev efterfølgende placeret centralt i Skjern, nærmere bestemt på Mølletorvet, der ved samme lejlighed blev omdøbt til Holger Danskes Plads.

Gipsoriginalen til skulpturen er i modsætning til bronzeudgaven blevet verdensberømt. Den befinder sig i kasematterne på Kronborg, og her får alle fortalt, at Holger Danske bare sover, og at han vågner og hjælper, hvis Danmark kommer i nød. At gipsoriginalen smuldrede og i 1985 blev erstattet af en kopi i beton, ændrer ikke på historien.

Lars Bjørn Madsen skriver i sin bog Monumenternes Helsingør, at Pedersen-Dan utvivlsomt helst havde set bronze udgaven af Holger Danske placeret i Kronborgs kasematter, og at han derfor sørgede for at placere gibsoriginalen der i oktober 1907. Det kom til en bitter strid mellem Anders Jensen og Pedersen-Dan om rettighederne til gibsoriginalen.

I dag ved alle at Holger Danske sidder under Kronborg - kun de færreste ved, at han også sad foran Hotel Marienlyst i 106 år.

Litteratur

Inge Adriansen: Holger Danske - en lysende legende, Helsingør 2007

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997. S. 9-11

Den berømte statue af Holger Danske sat til salg for ca. 2,5 mill. Kroner. Helsingør Dagblad. 15.04.2013.

Politiker-pres: Holger Danske skal blive i Helsingør. Helsingør Dagblad. 16.04.2013.

Helsingør tabte budkrig om Holger Danske. Frederiksborg Amts Avis. 27.04.2013.


Eksternt link

Slots- og ejendomsstyrelsen - om Holger Danske

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.