Elias Lauritz Grüner

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 10. dec 2017, 07:58 af Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) (Artikel under udarbejdelse)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

Elias Lauritz Grüner levede i sidste del af 1700-tallet og i begyndelsen af 1800-tallet. Han har været et bemærkelsesværdigt og yderst foretagsomt menneske, som det vil fremgå af denne artikel.

Lærer og præst

Elias Lauritz Grüner var søn af en præst, Lauritz Grüner, og blev født d. 14. december 1761 i Ude Sundby. Den lå på den tid et par kilometer øst for Frederikssund og er i dag indlemmet i kommunen. Elias Lauritz blev efter endt skolegang i Hillerød i 1783 ansat som lærer ved Latinskolen i Helsingør i 1788, som lå i Karmeliterklostret indtil 1807, hvor den flyttede til Kongensgade 12. Han afsluttede sin teologiske eksamen i januar 1793, blev ansat som kapellan ved Sct. Mariæ Kirke i Helsingør i 1794 og som sognepræst samme sted i 1813.

Balling og Michaelsens Bogtrykkeri

Elias Lauritz Grüner ansøgte i oktober 1799 om køb af Michaelsens Bogtrykkeri, da denne flyttede til København. Christian Michaelsen var et af de første ofre for Frederik 6.s forordning om indskrænkning af trykkefriheden (”ondsindet skrivefrækhed, som han kaldte det). Michaelsen blev idømt en bøde af en størrelse, som bevirkede, at han var nødt til at afhænde trykkeriet. Han havde overtaget virksomheden efter bogtrykker Emanuel Balling (omtalt i artikel i dette leksikon), som formodentlig havde udgivet det første nummer af sin nye avis i juni 1768, byens første avis: Helsingøers Kongelige allene privilegerede Adresse-Contoirs nye Efterretninger. På grund af utilfredshed med virksomheden, ansøgte Balling om at afhænde den allerede i 1769. Det lykkedes dog først i 1771, hvorefter han flyttede til København. Ballings trykkeri lå antagelig i Stengade 51, dengang en bebyggelse fra den sene middelalder. I dag ligger Industriforeningens ejendom fra 1892 på adressen (og hvor Jens Møllers Boghandel havde til huse i lidt over 100 år (fra 1890’erne til 1995)).

N.B. Denne artikel er under udarbejdelse!

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.