Forskel mellem versioner af "Dysserne i Risby Vang"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
 
(7 mellemliggende versioner af 4 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
I den lille skov '''[[Risby Vang]]''' (opr. tilliggende til en mindre landsby af samme navn – mellem Klosterris Hegn og Horserød Hegn) ligger der i skovens nordlige ende kun få hundrede meter fra Hornbækvej hele tre fornemme storstensgrave. Den ene er en større og ganske velbevaret langdysse tæt op mod skovvejen med rester af et enkelt gravkammer. To tæt ved liggende rundhøje er formentlig begge jættestuer, den ene oprindelig med et enkelt kammer, den anden oprindelig med to adskilte kamre. Alle tre anlæg har en alder på ca. 5000 år, langdyssen 3-400 år ældre end de to jættestuer.
+
I den lille skov '''[[Risby Hegn | Risby Vang]]''' (opr. tilliggende til en mindre landsby af samme navn – mellem Klosterris Hegn og Horserød Hegn) ligger der i skovens nordlige ende kun få hundrede meter fra Hornbækvej hele tre fornemme storstensgrave. Den ene er en større og ganske velbevaret langdysse tæt op mod skovvejen med rester af et enkelt gravkammer. To tæt ved liggende rundhøje er formentlig begge jættestuer, den ene oprindelig med et enkelt kammer, den anden oprindelig med to adskilte kamre. Alle tre anlæg har en alder på ca. 5000 år, langdyssen 3-400 år ældre end de to jættestuer.
  
Sydligst i skoven, tæt op til vejen langs med skovdiget, ligger endvidere resterne af en langdysse med mange væltede randsten og rester af et enkelt gravkammer samt yderligere tæt øst herfor rester af en rundhøj.
+
[[Billede:Risby_Vang.jpg|right|thumb|225x|Stenen med skåltegnene]]Sydligst i skoven, tæt op til vejen langs med skovdiget, ligger endvidere resterne af en langdysse med 18 væltede randsten og rester af et enkelt gravkammer samt yderligere tæt øst herfor rester af en rundhøj. Den ene af de væltede randsten mod nordvest på 155 x 110 cm. omkring langdyssen er formentlig i broncealderen blevet forsynet med 34 indhuggede skålgruber, ligesom stenen i den ene kant har et tydeligt glatslebet område. Eksistensen af disse mange skåltegn blev først opdaget for ganske få år siden.
  
===Eksterne links:===
+
 
[http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/Foldere/Stengrave.htm Stengrave omkring Helsingør. Pjece udg. af Helsingør Kommune/Skov- og Naturstyrelsen.]
+
===Eksterne links===
 +
[http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/Foldere/Historie/Stengrave.htm Stengrave omkring Helsingør. Pjece udg. af Helsingør Kommune/Skov- og Naturstyrelsen.]
  
 
[[Kategori:Fortidsminder|Risby Vang - dysser]]
 
[[Kategori:Fortidsminder|Risby Vang - dysser]]
 +
 +
===Litteratur===
 +
[http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A44244837 Lone Hvass: Sten med skåltegn i Risby Vang. Forening og Museum. 2004 nr. 1. S. 12-14.]

Nuværende version fra 1. mar 2017, 13:29

I den lille skov Risby Vang (opr. tilliggende til en mindre landsby af samme navn – mellem Klosterris Hegn og Horserød Hegn) ligger der i skovens nordlige ende kun få hundrede meter fra Hornbækvej hele tre fornemme storstensgrave. Den ene er en større og ganske velbevaret langdysse tæt op mod skovvejen med rester af et enkelt gravkammer. To tæt ved liggende rundhøje er formentlig begge jættestuer, den ene oprindelig med et enkelt kammer, den anden oprindelig med to adskilte kamre. Alle tre anlæg har en alder på ca. 5000 år, langdyssen 3-400 år ældre end de to jættestuer.

Stenen med skåltegnene

Sydligst i skoven, tæt op til vejen langs med skovdiget, ligger endvidere resterne af en langdysse med 18 væltede randsten og rester af et enkelt gravkammer samt yderligere tæt øst herfor rester af en rundhøj. Den ene af de væltede randsten mod nordvest på 155 x 110 cm. omkring langdyssen er formentlig i broncealderen blevet forsynet med 34 indhuggede skålgruber, ligesom stenen i den ene kant har et tydeligt glatslebet område. Eksistensen af disse mange skåltegn blev først opdaget for ganske få år siden.


Eksterne links

Stengrave omkring Helsingør. Pjece udg. af Helsingør Kommune/Skov- og Naturstyrelsen.

Litteratur

Lone Hvass: Sten med skåltegn i Risby Vang. Forening og Museum. 2004 nr. 1. S. 12-14.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.