Drab i Helsingør

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 8. sep 2022, 16:06 af Erik Stubtoft (diskussion | bidrag) Erik Stubtoft (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med "'''Fed tekst''''''Fed tekst''' Drab i Helsingør Denne artikel registrerer drab - nogen kalder det mord - der er begået i Helsingør kommune i tiden 1986-202I. Vi har...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

'Fed tekst'Fed tekst


Drab i Helsingør


Denne artikel registrerer drab - nogen kalder det mord - der er begået i Helsingør kommune i tiden 1986-202I.

Vi har valgt at gøre beskrivelsen af gerningen ganske kort. Registreringen har nemlig alene det formål at give et billede, af hvor mange drab, der er sket i Helsingør kommune - og hvor ofte det forekommer. Det har altså ikke været formålet at beskrive en drabshistorie i detaljer, men alene at registrere og tidsfæste ugerningen.

Som grundlag for registreringen er anvendt de lokale medier og de oplysninger, der har kunnet indhentes hos politiet. Oplysningerne er redigeret, så de i de fleste tilfælde fremtræder nogenlunde ensartet. Vi har valgt alene at oplyse årstallet for ugerningen.

Registreringen af drab er ikke fyldestgørende. Ved forespørgsler om ugerninger, som er sket til politiet og andre myndigheder, er det tydeligvis et område, der behandles med rimelig forsigtighed - og flere forekomne drab er derfor ikke registreret her.

Hvis du bliver opmærksom på drab, der ikke er nævnt, vil vi gerne modtage oplysninger herom til fakta@helsingor.dk - De vil så blive redigeret ind i artiklen.


Drab i Danmark 2008-2011 I januar 2014 udarbejdede Justitsministeriets Forskningskontor en interessant landsdækkende rapport om gerningssteder i årene 2008-2011 (Uddrag redigeret).

Langt de fleste drab sker inden for hjemmets fire vægge. Sammenlagt er 76 pct. af de anmeldte drab i 2008-2011 begået i privat regi. I majoriteten af tilfældene er offeret blevet dræbt i eget hjem, idet 57 pct. af drabene (94 tilfælde) er foregået i enten offerets hjem eller offer og gerningspersonens fælles bolig.

  17 drab, svarende til omkring hvert 10. drab, har fundet sted i gerningspersonens hjem. 
  6 drab er sket i biler. Andre vedrører drab begået i f.eks. klubber/væresteder, asylcenter eller på feriesteder.

Det forekommer ret sjældent, at drabsmanden møder sit offer på et øde og mennesketomt offentligt tilgængeligt område. Kun fem pct. – svarende til ni drab – er blevet begået i en park, et stiområde, en skov eller lignende sted. Et stort antal drab er foregået i offerets/gerningspersonens fritidshus. Mange af de drab, der er foregået i det offentlige rum, er begået udendørs på en gade, et torv eller lignende. Kun i alt fem drab er begået på værtshuse, på caféer, i forretninger eller andre offentligt tilgængelige indendørs steder. Det kan dog tilføjes, at optakten til nogle af de drab, der er begået udendørs på gaden, har været værts- husskænderi.


1986: Snekkersten. Den 56-årige Else Gregersen blev brutalt myrdet i Egebæksvang Skov. En 29-årig mand blev hurtigt spottet som mulig gerningsmand. Han blev idømt 16 års fængsel for det meget blodige overfald og mord.

Efterfølgende har det vist sig, at flere af de beviser og indicier, som han blev anklaget på grundlag af, ikke holdt for en nærmere prøve. Blandt andet at de manden og ofret ikke kan have været i skoven på samme tid. Der rejste sig efterfølgende en offentlig debat om, hvorvidt manden overhovedet havde begået mordet.

1990: Snekkersten. Helsingør Dagblad skriver i 2021, at efter 21 år ser det nu ud til, at de to mænd, som siden 1990 har været efterlyst for mordet på en schweizisk født cirkusartist og tidligere typograf på Helsingør Dagblad. Mordet skete i hans hjem i Snekkersten.

Nordsjællands Politi bekræftede, at de algeriske myndigheder har varetægtsfængslet to personer, som har tilknytning til sagen. Der blev efter drabet sikret gode dna-spor og fingeraftryk fra gerningsstedet. Dansk politi har også bedt sine algeriske kolleger om at tilvejebringe fingeraftryk og dna-analyser fra manden til brug for sagen.

1993: Helsingør. Efter et drukrelateret skænderi kvalte og dræbte en 42-årig mand i Helsingør sin 42-årige ekskone, mens hun lå i sin seng. Manden blev idømt ti års fængsel.

1995: Helsingør. Under et skænderi kvalte en 23-årig mand sin 72-årige kvindelige nabo til døde. Efter drabet overhældte han hende med lighterbenzin og satte ild til hende. Manden blev senere idømt 14 års fængsel.

1995: Helsingør. En 50-årig tyrkisk mand kom op at skændes med sine to kusiner på 42 og 46 år. Den ene kvinde havde forladt sin mand. Under skænderiet skød den tyrkiske mand mod begge kusinerne adskillige gange. Han forklarede under retssagen, at han blev nødt til at dræbe kvinderne, da han ellers i andre muslimers øjne ville være æreløs. Manden blev idømt 16 års fængsel og udvisning af Danmark efter endt afsoning.

1996: Helsingør. En 51-årig hjemmeværnsmand skød af ukendte årsager sin 53-årige hustru med et gevær, hvorefter han skød sig selv.

1997: Helsingør. En 39-årig kvinde blev over flere dage tævet af sin 58-årige kæreste. Hun døde af sine kvæstelser. Obduktionen viste, at kvinden var blevet kvalt og havde fået sønderrevet både hjernen og leveren. Kæresten blev idømt 12 års fængsel.

2000: Helsingør. En 36-årig kvinde stak sin 35-årige kæreste ihjel i parrets lejlighed. Drabet skete efter et skænderi, hvor manden gennembankede kvinden efter beskyldninger om, at hun tidligere på dagen havde haft sex med en anden mand. Kvinden blev idømt halvandet års fængsel for drabet.

2000: Helsingør. En 33-årig mand kvalte sin 66-årige kvindelige nabo på hendes badeværelse. Forinden havde han kneblet hende med et par trusser, slået hende i ansigtet og misbrugt hende seksuelt. Kvinden lå død i flere dage på badeværelsesgulvet, inden manden selv henvendte sig på en psykiatrisk afdeling og fortalte om drabet. Han blev senere idømt 14 års fængsel.

2001: Helsingør. Under et håndgemæng mellem far og søn skød en 27-årig mand sin 56-årige far med dennes eget jagtgevær. Ifølge politiet var drabet kulminationen på en årelang strid om blandt andet penge mellem de to. Sønnen blev idømt otte års fængsel.

2001: Helsingør. Under et skænderi om en kasse øl stak en 49-årig beruset svensk mand sin 36-årige drukven ihjel med en dolk på åben gade. Han blev anholdt kort tid efter drabet. Han begik selvmord, mens han sad varetægtsfængslet.

2001: Helsingør. En mislykket sexhandel mellem en 22-årig mand og en 59-årig mand, fik den unge mand til at skære halsen over på den ældre mand. Da manden ikke døde med det samme, stak den unge mand ham flere gange i hovedet. Den 22-årige blev senere dømt en foranstaltningsdom for manddrab til anbringelse på et hospital for sindslidende på ubestemt tid.

2002: Helsingør. En 41-årig familiefar blev skudt i forbindelse med et bankrøveri, da han forsøgte at stoppe de to bankrøvere. De havde begge tilknytning til rockermiljøet. De to mænd blev senere idømt 16 års fængsel for drabet og bankrøveriet - og andre forhold.

2004: Helsingør. En 42-årig mand skød sin 15-årige søn hjemme hos sig selv. Baggrunden for drabet var angiveligt et problematisk brud med sin 38-årige ekskæreste. Efter drabet på sin søn tog manden ud til ekskærestens bolig i Brøndby og skød hende, hvorefter han begik selvmord.

2009: Helsingør. Under et indbrud hos en 77-årig kvinde gik en 35-årig mand amok på den ældre dame. Han tævede hende til døde med den stumpe side af en økse. Det kom frem i Retten, at manden var misbruger. Han blev idømt 13 års fængsel for drabet.

2011: Hornbæk. En 37-årig mand fik 13 år i fængsel for drabet på en 77-årig kvinde i Hornbæk i sommeren 2010. Kvinden blev dræbt i sit eget hjem med to kraftige øksehug. Offeret og gerningsmanden kendte hinanden. Under hele sagen har manden nægtet sig skyldig, men politiet fandt hans fingeraftryk på gerningsvåbnet.

2014: Helsingør. En 43-årig mand tævede en jævnaldrende kvinde så voldsomt, at hun fik en blodansamling i hjernen og kort efter døde. Under retssagen kom det frem, at han et halvt år forinden havde udøvet systematisk vold mod kvinden samt voldtaget hende. Manden blev idømt tre og et halvt års fængsel for dødsvold samt grov vold og voldtægt af kvinden.

2016: Helsingør. En 65-årig mand gennemtævede af ukendte årsager sin 91-årige svagelige og sengeliggende mor. Nogle dage efter døde hun på hospitalet af sin kvæstelser. Manden blev idømt ti års fængsel.

2016: Helsingør. En 78-årig mand tog livet af sin 71-årige hustru på et hospital, da han gav hende en masse sovepiller. Kvinden var nogle måneder forinden faldet. Det havde gjort hende lam og hjælpeløs. Manden blev idømt 50 dages betinget fængsel for drab på begæring, da kvinden selv havde ønsket af dø. Der var derfor tale om aktiv dødshjælp.

2018: Hornbæk. En 39-årig mand mistede livet på en villavej i Hornbæk. Retten i Helsingør idømte en 33-årig mand 12 års fængsel for drabet. Anklageren omtalte motivet til mordet som værende . verdens ældste motiv - nemlig en kvinde.

2018: Hornbæk. På en aftentur lå en død mand midt på vejen i Hornbæk. Han blødte fra hovedet. Nordsjællands Politi anholdt en 32-årig mand fra Helsinge i sagen - sigtet for drab på en 39-årig mand fra Hornbæk. Politiets teknikere og hunde fik et tip fra en borger, som førte til anholdelsen af den 32-årige. Han forklarede, at der lå jalousi i forbindelse med en fælles kvindelig bekendt bag handlingen.

2018: Helsingør. En 59-årig homoseksuel mandlig millionær blev myrdet i sin bolig på Hellebækvej i Helsingør. Der var ingen tegn på indbrud i huset, så politiet mente, at han selv havde lukket morderen ind. En 20-årig afrikaner fra Zimbabwe, boede delvist hos millonæren. Denne omtalte ham som sin »adoptiv-søn«. Afrikaneren var forsvundet. Mordet skete med stor vildskab. Offeret blev stukket otte gange med en brødkniv.

2019: Hornbæk. En 58-årig kvindelig læge blev slået brutalt ihjel i sit hjem i Tisvildeleje. En 56-årig mand blev anholdt og sigtet for mord på lægen. Han blev dømt for mordet og idømt forvaring af et enigt nævningeting, der lagde vægt på Retslægerådets anbefaling. Retten lagde særlig vægt på, at tiltalte havde været i kontakt med den kvindelige læge fem år før drabet blev begået. Endvidere på mandens mål­rettethed, den usædvanlige voldsomhed og vedholdende brutalitet, hvormed man­den begik drabet.


Kilder: 1) Ritzaus Bureau. 2) Berlingske. 3) Ekstrabladet. 4) BT. 5) Frederiksborg Amts Avis. 6) Jyllands-Posten. 7) Politiken. 8) Helsingør Dagblad. 9) Lokalavisen Nordsjælland. 10) Helsingør Leksikon.

Redaktion: Erik Stubtoft.


KILDER: 1) Kommunestyret 1890-1930. 2) M. Galschiøt: Helsingør. 3) Den store Danske.dk 4) Ordnet.dk 5) Den danske Ordbog. 6) Sproget.dk 7) Wikipedia.dk 8) Mølleordbogen.dk 9) Avisen.dk 10) Erik Stubtofts eget private arkiv.
 

 

 

 Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.