Forskel mellem versioner af "Dale Vandmølle"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Siden blev oprettet: Af ældre kort fremgår det, at der oprindelig har ligget en mindre vandmølle ved den tidligere vandrige Gurre Å umiddelbart nord for Dale Bro (hvor Gurre Å krydser Esrumveje...)
 
 
Linje 1: Linje 1:
Af ældre kort fremgår det, at der oprindelig har ligget en mindre vandmølle ved den tidligere vandrige Gurre Å umiddelbart nord for Dale Bro (hvor Gurre Å krydser Esrumvejen). Åen bar på denne strækning nord for Langesø tidligere navnet Mølleå og vandet i åen var ligeledes grundlaget for mølledriften i det nordligere Havreholm. Der kendes i øvrigt intet til selve vandmøllen i Dale, men de ældre kort viser ganske tydeligt udstrækningen af den tilhørende mølledam, som strakte sig såvel nord som syd for den nuværende Dale Bro. På grundlag af kortene kan selve møllens placering i landskabet også fastslås med ganske stor sikkerhed. Bemærkelsesværdigt er det i øvrigt, at møllen her har ligget uden nogen direkte tilknytning til anden bebyggelse - midt i det store overdrev, der blev brugt af  de omkringliggende landsbyer Bistrup, Bøtterup og Plejelt.
+
Af ældre kort fremgår det, at der oprindelig har ligget en mindre vandmølle ved den tidligere vandrige Gurre Å umiddelbart nord for Dale Bro (hvor Gurre Å krydser Esrumvejen). Åen bar på denne strækning nord for Langesø tidligere navnet Mølleå og vandet i åen var ligeledes grundlaget for mølledriften i det nordligere Havreholm. Der kendes i øvrigt intet til selve vandmøllen i Dale (den er således ikke nævnt i markbøgerne fra 1681 og må derfor vurderes som nedlagt allerede på dette tidspunkt). De ældste matrikelkort fra 1800-tallets begyndelse viser dog ganske tydeligt udstrækningen af den tilhørende mølledam (siden matrikuleret som nr. 27 under Plejelt), som strakte sig såvel nord som syd for den nuværende Dale Bro - med den vigtige Esrumvej ført via en broforbindelse tværs over dammens smalleste sted. På grundlag af kortene kan selve møllens placering i landskabet tæt op mod ejerlavsgrænsen til Bistrup også fastslås med ganske stor sikkerhed. Bemærkelsesværdigt er det i øvrigt, at møllen her har ligget uden nogen direkte tilknytning til anden bebyggelse - midt i det store overdrev, der blev brugt af  de omkringliggende landsbyer Bistrup, Bøtterup og Plejelt.
  
 
[[Kategori: Møller]]
 
[[Kategori: Møller]]

Nuværende version fra 31. aug 2009, 08:38

Af ældre kort fremgår det, at der oprindelig har ligget en mindre vandmølle ved den tidligere vandrige Gurre Å umiddelbart nord for Dale Bro (hvor Gurre Å krydser Esrumvejen). Åen bar på denne strækning nord for Langesø tidligere navnet Mølleå og vandet i åen var ligeledes grundlaget for mølledriften i det nordligere Havreholm. Der kendes i øvrigt intet til selve vandmøllen i Dale (den er således ikke nævnt i markbøgerne fra 1681 og må derfor vurderes som nedlagt allerede på dette tidspunkt). De ældste matrikelkort fra 1800-tallets begyndelse viser dog ganske tydeligt udstrækningen af den tilhørende mølledam (siden matrikuleret som nr. 27 under Plejelt), som strakte sig såvel nord som syd for den nuværende Dale Bro - med den vigtige Esrumvej ført via en broforbindelse tværs over dammens smalleste sted. På grundlag af kortene kan selve møllens placering i landskabet tæt op mod ejerlavsgrænsen til Bistrup også fastslås med ganske stor sikkerhed. Bemærkelsesværdigt er det i øvrigt, at møllen her har ligget uden nogen direkte tilknytning til anden bebyggelse - midt i det store overdrev, der blev brugt af de omkringliggende landsbyer Bistrup, Bøtterup og Plejelt.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.