Forskel mellem versioner af "Aalsgaarde Badehotel"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Kategori ændret)
 
(11 mellemliggende versioner af 3 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Billede:AalsgaardeBadehotel.jpg|right|200px|thumb|Aalsgaarde Badehotel]]
 
[[Billede:AalsgaardeBadehotel.jpg|right|200px|thumb|Aalsgaarde Badehotel]]
  
'''Aalsgaarde Badehotel''', hvis spirprydede bygning blev opført omkring 1897, lå på Nordre Strandvej nr. 152 ved den gamle købmandsgård, som i 1987 blev ombygget til restaurant.
+
Aalsgaard Badehotel, hvis spirprydede bygning blev opført omkring 1897, lå på Nordre Strandvej nr. 152 ved den gamle købmandsgård, som i 1987 blev ombygget til restaurant.  
  
Badehotellet, der i mange år var ejet af den karismatiske forretningsmand [[Robert Wintle]], signalerede i mange år Aalsgaardes status som anerkendt turistby.  
+
Komfortable værelser, deraf flere med balkon.
Det nedbrændte i 1944, da en køkkenpige tilbød Strandvejens patruljerende tyskere et måltid mad og dermed gjorde hotellet til en slags tilholdssted for tyskerne. Branden, der tillige gjorde det af med det lange stråtækte hus »[[Firemasteren«]] på den anden side af vejen, var blot en af mange, ikke helt tilfældige brande i dette krigsår.
+
Badehotellet danner sammen med Sveriges ”Kulla Gunnarstorp” grænsen mellem Øresund og Kattegat. Da farvandet er forholdsvis smalt her, kan man se store og små flotte skibe pløje sig vej gennem bølgerne.
  
 +
Badehotellet, der i mange år var ejet af den karismatiske forretningsmand Robert Wintle, signalerede i mange år Aalsgaardes status som anerkendt turistby.
  
 +
Som et eksempel på dette kan nævnes, at [https://da.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann Thomas Mann], den berømte tyske forfatter, boede på Aalsgaard Badehotel i 1899 fra d. 11-16. september. Stedet er direkte nævnt og beskrevet i den selvbiografiske novelle ”Tonio Kröger” i kapitel otte. Novellen på ni kapitler, som kan betegnes som en lille udviklingsroman, handler om Tonio Krögers barndom og ungdom. Efter opløsningen af faderens firma rejser Tonio Kröger ud for at blive afklaret med sit liv og kommer bl.a. til Danmark. Novellen udkom i 1903 og blev oversat til dansk i 1905. Thomas Mann fik Nobelprisen i 1929.
  
 +
Aalsgaard Badehotel nedbrændte i 1944, da en køkkenpige tilbød Strandvejens patruljerende tyskere et måltid mad og dermed gjorde hotellet til en slags tilholdssted for tyskerne. Branden, der tillige gjorde det af med det lange stråtækte hus "Firemasteren« på den anden side af vejen, var blot en af mange, ikke helt tilfældige brande i dette krigsår.
  
 +
===Eksternt link===
 +
Se flere billeder af Aalsgaard Badehotel på [http://billedsamling.hellebaek-aalsgaard.dk/#6.4 Hellebæk Aalsgaard Lokalhistorisk Arkiv, Billedsamling]
  
 +
===Litteratur===
 +
[https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870971-tsart%3A85280538 Da Aalsgaard kom på det litterære verdenskort. Af Jens Uldum. Artikel fra Folk og minder fra Nordsjælland, Årg. 54, 1999(side 46-50).]
  
 +
[https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=159002-lokalbibl%3A99247851 Mindeblade fra Aalsgaard Badehotel. Fotokopi, 16 sider.]
  
 +
[https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A01330470 Thomas Mann fortæller: Tonio Krøger og andre udvalgte noveller. Udgivet af Carit Andersen i serien Omnibusbøgerne, 1962.]
  
  
===Eksternt link===
+
[[Kategori:Hoteller, pensionater, kroer mv.]]
Se flere billeder af Aalagaarde Badehotel på [http://billedsamling.hellebaek-aalsgaard.dk/#6.4 Hellebæk Aalsgaard Lokalhistorisk Arkivs billedsamling]
 
 
 
[[Kategori:kroer og hoteller]]
 

Nuværende version fra 28. apr 2022, 10:04

Aalsgaarde Badehotel

Aalsgaard Badehotel, hvis spirprydede bygning blev opført omkring 1897, lå på Nordre Strandvej nr. 152 ved den gamle købmandsgård, som i 1987 blev ombygget til restaurant.

Komfortable værelser, deraf flere med balkon. Badehotellet danner sammen med Sveriges ”Kulla Gunnarstorp” grænsen mellem Øresund og Kattegat. Da farvandet er forholdsvis smalt her, kan man se store og små flotte skibe pløje sig vej gennem bølgerne.

Badehotellet, der i mange år var ejet af den karismatiske forretningsmand Robert Wintle, signalerede i mange år Aalsgaardes status som anerkendt turistby.

Som et eksempel på dette kan nævnes, at Thomas Mann, den berømte tyske forfatter, boede på Aalsgaard Badehotel i 1899 fra d. 11-16. september. Stedet er direkte nævnt og beskrevet i den selvbiografiske novelle ”Tonio Kröger” i kapitel otte. Novellen på ni kapitler, som kan betegnes som en lille udviklingsroman, handler om Tonio Krögers barndom og ungdom. Efter opløsningen af faderens firma rejser Tonio Kröger ud for at blive afklaret med sit liv og kommer bl.a. til Danmark. Novellen udkom i 1903 og blev oversat til dansk i 1905. Thomas Mann fik Nobelprisen i 1929.

Aalsgaard Badehotel nedbrændte i 1944, da en køkkenpige tilbød Strandvejens patruljerende tyskere et måltid mad og dermed gjorde hotellet til en slags tilholdssted for tyskerne. Branden, der tillige gjorde det af med det lange stråtækte hus "Firemasteren« på den anden side af vejen, var blot en af mange, ikke helt tilfældige brande i dette krigsår.

Eksternt link

Se flere billeder af Aalsgaard Badehotel på Hellebæk Aalsgaard Lokalhistorisk Arkiv, Billedsamling

Litteratur

Da Aalsgaard kom på det litterære verdenskort. Af Jens Uldum. Artikel fra Folk og minder fra Nordsjælland, Årg. 54, 1999(side 46-50).

Mindeblade fra Aalsgaard Badehotel. Fotokopi, 16 sider.

Thomas Mann fortæller: Tonio Krøger og andre udvalgte noveller. Udgivet af Carit Andersen i serien Omnibusbøgerne, 1962.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.