Politiet i Helsingør
Fra Helsingør Leksikon
Version fra 10. jul 2020, 12:40 af Erik Stubtoft (diskussion | bidrag) Erik Stubtoft (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med ' '''Politiet i Helsingør''' ''1) Vægterne som byens vagtmænd''. ''2) Politimesterembedet i Helsingør var attråværdigt''. ''3) Politiet blev den udøvende magt i samf...')
Politiet i Helsingør
1) Vægterne som byens vagtmænd. 2) Politimesterembedet i Helsingør var attråværdigt. 3) Politiet blev den udøvende magt i samfundet. 4) Kommunalt politi 5) Politivedtægten i 1920'erne. 6) Da politiet blev sat ud af spillet
1) Vægterne som byens vagtmænd.
- Forløberen for politiet var det lokale vægterkorps. Vægterne patruljerede i Helsingørs gader om natten, hvor de ud over at opretholde ro og orden, også sørgede for at opdage ildebrande. De tændte og passede også gadebelysningen og sang ved hvert timeslag for at angive klokkeslættet.
- Helsingør havde i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-årene et lille vægterkorps, som passede på borgerne - dengang da politiet endnu ikke var opfundet. Indtil det kommunale politi blev oprettet i 1919, havde Helsingør kommune otte vægtere i sit korps. De blev alle betragtet og lønnet som fritidsbeskæftigede.
- Fra gammel tid var en vægter byens vagtmand, der opretholdt ro og orden - mest om natten. Vægteren medbragte som våben en såkaldt morgenstjerne. På den måde var vægterne en slags lokalt politi med mange forskellige opgaver. For eksempel fortælles, at vægterne i Helsingør dagen efter jordskælvet i byen i 1759 bliver kaldt til rådhuset for at aflægge beretning om
skælvets ødelæggelser.