Sparre-Ulrichs Boghandel
Oscar Johannes Sparre-Ulrich havde drevet boghandel i Vamdrup i nærheden af Kolding i omkring 10 år, inden han slog sig ned i Helsingør og etablerede en boghandel i 1922.
Baggrund og karriere
Oscar Johannes Sparre-Ulrich, hvis fader var skovridder, blev født i Tølløse d. 05. februar 1881. Han gik på Sorø Akademi fra 1894-1898 og kom i lære hos boghandler hos Carl Hinding i Næstved, hvorfra han blev udlært i 1902. Han blev derefter medhjælper hos Peter N. Langsted, en sortimentsboghandel, musik- og papirhandel, som lå i Skindergade 18 i København.
O. J. Sparre-Ulrichs næste arbejdsplads blev H. Hagerup, et godt udgangspunkt for en boghandlerkarriere. Det var påbegyndt i 1852 af Hans Hagerup og udviklede sig til at blive et anerkendt og traditionsrigt boghandlerforlag gennem tre generationer. Boghandelen lå på det tidspunkt i Gothersgade 30 og blev drevet af anden generation, Hans Eiler Hagerup, under hvem særligt forlagsvirksomheden blev ganske omfattende og som derfor blev flyttet til Fiolgade 10. Tredje generation, Paul Eiler Hagerup, flyttede i 1937 boghandelen til Fiolgade 10 og oprettede samtidigt et antikvariat. Hele virksomheden, som herefter var samlet i Fiolgade, blev overtaget af slægten Paludan i 1951, i dag Paludan Bog & Cafe. Hagerups Forlag forlaget blev afviklet som selvstændigt forlag i 1954.
Efter endt militærtjeneste blev O. J. Sparre-Ulrich medhjælper i Indre Missions Boghandel, Bethesdas Boghandel i Rømersgade 17 i København og i H. Lohses Boghandel i Varde, også knyttet til Indre Mission og som ophørte i 1997.
Fra Vamdrup til Helsingør Oscar Johannes Sparre-Ulrich slog sig ned i Vamdrup, hvor han overtog Jacob Sand Sørensens forretning d. 31. juli 1912. Han forhandlede her ikke blot bøger og papir, men også kunst og musikalier og havde tilmed udsalg af pianoer og orgler. Ved siden af drev han et accidenstrykkeri (udgiver lejlighedstryk, det vil sige tryk af kortvarig karakter såsom visitkort, indbydelser og reklametryk) og havde stempelpapirforhandling fra 1914. I 1918 fik han tilladelse til at flytte sin rabatberettigelse til Aalborg, men opgav at etablere sig her. Efter knap 10 år i Vamdrup overdrog han forretningen til Harald V. Jensen d.10. juni 1922. Han etablerede sig i Helsingør og drev bog-, papir- og fotohandel, forlagsvirksomhed og havde også en varelotterikollektion.
O. J. Sparre-Ulrich giftede i 1913 med en norsk kvinde, som døde i 1932. I 1936 giftede han sig med en sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital.
Boghandel i Helsingør
Oscar Johannes Sparre-Ulrichs første boghandel i Helsingør lå ifølge vejviser i Skt. Olai Gade 29 og blev åbnet d. 24. maj i 1922. Den anden blev i 1931 flyttet til Stengade 32, og den tredje i 1939 til Stengade 29. I 1950 overtog ægteparret Knud og Ellen Stibolt boghandelen, først som Stibolts Boghandel/ O.I. Sparre-Ulrichs Eftf. og snart derefter under navnet Stibolts Boghandel, indtil dens ophør i 1972.
Andre gøremål
Oscar Johannes Sparre-Ulrich havde som nævnt oven for været medhjælper i boghandler med tilknytning til Indre Mission. Ved siden af sin forretning havde han tilknytning til kirkelige organisationer og var kasserer ikke mindre end tre steder: Israelmissionen, Kristelig Sanatorieforening og i Sømandsstuen i Helsingør. På opfordring af pastor Matthiesen i Vamdrup, knyttet til Indre Mission, blev han i 1918 opfordret til at lede transporten af Wienerbørns ophold i Danmark fra Vamdrup til Wien og fra Vamdrup til det øvrige Danmark. Var som rejseledsager i transporten november 1920 til Wien og retur og blev i februar 1922 tildelt Østrigsk Røde Kors 2.