Meulenborg Park

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Meulenborg

Meulenborg ligger syd for Helsingør – og har ligget der siden 1775, hvor hovedbygningen blev opført. Meulenborg havde dengang en stor, flot grund, der rakte helt ned til Øresund. Længst nede ved stranden opstod efterhånden en betrampet sti, som senere er blevet til Strandvejen. Meulenborg har været handlet en del gange gennem årene, bl.a. har en generalkonsul Franz Ewerløf ejet stedet fra 1839. Han solgte den i 1898 til den kendte tehandler C. J. Carøe. Denne ombyggede hovedbygningen, så den nu fik to fløjbygninger hæftet på. Det så nu ud som en meget statelig bygning – omend ikke alle har syntes, at den var smuk.

Hønseriet og stubmøllen

Da C. J. Carøe døe i 1907 omdannede enken ejendommen til et rekreationshjem, og det blev drevet som sådan indtil 1939. På dette tidspunkt kom sønnen J. F. Carøe ind i driften, og Meulenborg blev omdannet til hotel. J. F. Carøe havde siden 1925 drevet et hønseri med salg af daggamle kyllinger. Hønseriet lå på arealet bag bygningerne.

Efter J. F. Carøes død i 1982 blev hotellet, der i en årrække kun havde været i drift i sommermånederne, omdannet til ungdomsboliger og siden opsamlingssted for flygtninge.

Meulenborg Park 2011. Foto: Fritz Jensen

Sidst i 1960´erne eksproprierede Staten en væsentlig del af Meulenborg-skoven, som hørte til ejendommen. Staten ville reservere arealet til at gennemføre et større vejprojekt, som skulle føre den efterhånden kraftige trafik helt ned til svenskerfærgerne i Helsingør havn. Ideen var at føre trafikken uden om byens smalle veje. Gennem årene var der meget diskussion om fredningen. I løbet af 1990 blev der sat politisk fokus på, om det nu var rimeligt og nødvendigt at gennemføre det planlagte vejanlæg, hvorefter Folketinget ophævede lovgrundlaget for færgevejen.

Nu kører der en sag om, hvad der skal ske med Meulenborg-skoven.

I løbet af 1980´erne blev bygningerne så nedslidte, at stedet ikke mere havde interesse for nogen. Der blev derefter udarbejdet planer for bygning af et antal andelslejligheder, men der var ikke interesse nok for dem. Så i stedet gik en entreprenør i gang med at bygge privatboliger. Inden de var færdigbygget havde KTAS Pensionskasse købt lejlighederne, som i dag reelt er ejerlejligheder, men udelukkende lejet ud som almindelige lejeboliger.

Det var meningen, at Meulenborgs oprindelige hovedhus med sine karakteristiske fløjbygninger skulle bevares i renoveret stand. Men desværre kom en af entreprenørens store maskiner til at køre baglæns ind i de skrøbelige bygninger – og så forsvandt det oprindelige hovedhus. Ser man godt efter kan man se, at den ny hovedbygning ligner den gamle lidt.

Kilder

Erik Stubtoft - Personligt arkiv vedr. Meulenborg.

Kulturmagasin. Udgivet af Helsingør Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning. 1999

Diverse avisudklip

Strandvejen - før og nu. Redaktion Bo Bramsen. Politiken, 1995. Bind 2

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.