Løvespringvandet

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 18. jul 2008, 17:57 af Eva Stennicke (diskussion | bidrag) Eva Stennicke (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: '''Løvespringvandet''' på Wiibroe Plads blev opsat i 1829 af Helsingørs Vandkompagni og var byens første offentlige kunstværk. Helsingørs Vandkompagni var et privat foreta...)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

Løvespringvandet på Wiibroe Plads blev opsat i 1829 af Helsingørs Vandkompagni og var byens første offentlige kunstværk. Helsingørs Vandkompagni var et privat foretagende, der tjente penge ved at sørge for byens vandforsyning og ikke mindst vand til skibene, der provianterede i Helsingør samtidig med at de betalte Øresundstold.

Vankunsten er fremstillet af billedhuggeren Peter Jochumsen og viser en løve ud af hvis mund, der springer tre stråler vand og som i sin ene pote holder kong Frederik den Sjettes kronede monogramskjold af hvid marmor. Løvespringvandet stod oprindeligt foran Øresunds Toldkammer, men kun i 12 år. Da det trængte til istandsættelse, og ingen ville eller kunne betale, blev springvandet solgt på en auktion. Indtil 1910 prydede løven således flere private haver inden den kom tilbage i offentlig eje i 1910 og genrejst på pladsen, hvor Øresunds Toldkammers bygninger havde ligget. Vandkunst i form af løvefigur placeret på klippeblok, alt af sandsten. Løven har hovedet oprejst og spyr tre vandstråler ud af sin mund. Holder Frederik den sjettes kronede monogramskjold af hvid marmor i sin ene pote. Opr. plac. i indhegnet bassin. I 1910 opstillet på granitsokkel udfor Sophie Brahes Gade 3, nær sit nuværende sted. Soklen med indskrift. ? »1829« på klippeblokkens forside.

Indskrift på sokkel anvendt 1910-1990: »Genrejst paa Øresunds Toldkammers Plads Aar 1910«.

Litteratur

Lars Bjørn Madsen og Henning Henningsen: Historien om det ferske springvand ved Helsingør Havn. 1990.

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997. S. 6-8

Løvehovedet nyhugget efter tyveri i 1926. Skjoldet nyhugget af billedhgr. Johan Galster efter hærværk omkring 1980. Vedligeholdes af Kommunen/teknisk forvaltning.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.