Stengade 29
Bagere og smede i 187 år
Ejendommen blev opført omkring 1650 og indrettet med bageovn. Der var fortsat bageri i omkring hundrede år lige indtil ”Kirsten salig Arris Bagers Gaard” blev overtaget af smedemester Wilhelm Nielsen omkring 1760. Flere smedemestre fulgte: Christian Nielsen fra omkring 1791 og Jens Heller fra omkring 1807-1837.
Selve ejendommen
Forhuset i Stengade 29 fra omkring midten af 1600-tallet er opført i bindingsværk og prydet med dekorative udskæringer (fyldholter), som vidner om forhusets anselige alder. Bygningen er på ni fag i to stokværk og med kælder og ser stort set ud i dag, som det gjorde i 1761. På den tid var der dog en kvist på et fag. En tilbygning på fem fag i to stokværk mod gården blev opført mellem 1782 og 1791, mens smedene holdt til i ejendommen. ”Bestyrelsen for Asylet for små Børn” overtog ejendommen i 1838 og lod opføre et nyt sidehus til erstatning for smedenes med tilhørende trappehus. Man antager, at det lille sidehus er opført efter 1916. Så tidligt som i 1843 ansøgte Helsingør Børneasyl om tilladelse til at opføre en ny sidelænge til erstatning for smedenes, omtalt i afsnittet neden for om en historisk børneinstitution.
Fra latrin til depothus
Den kendte arkitekt Lauritz de Thurah er anført som ejer i 1725. I Helsingør var han involveret i færdiggørelsen af Kronborgs befæstning fra 1728-1733. I Stengade 29 lod han retiradehuset til ejendommens latriner opføre, nu Børneasylets depothus i haven. Den beskedne bygning står endnu, selvom det næppe var meningen fra begyndelsen. Bygningen er fredet som enestående og bevaringsværdig, hvilket vel kun kan tilskrives den berømte arkitekt. Den er opført i bindingsværk med kun enkeltsten, og fundamentet hviler på syldsten. Disse forhold gør, at fredningen binder ejeren til en dyr og vanskelig vedligeholdelse af en svag og ustabil bygning. Eksterne midler forsøges fremskaffet af fondsbestyrelsen til at få stabiliseret og renoveret bygningen.
En historisk børneinstitution
Laurits Pedersen oplyser i sin bog om Helsingør i Sundtoldstiden, nævnt i afsnit: Litteratur neden for: ”For de ganske små oprettedes i 1829 et børneasyl, der snart rykkede ind i Den gamle Knud Andersen Bagers Gaard, hvor det stadig er.”
I de øvrige nævnte kilder under afsnittet Litteratur oplyses det, at ”Bestyrelsen for Asylet for små Børn” overtog ejendommen i 1838 (som nævnt i afsnit oven for: Selve ejendommen). Artiklen om Helsingør Børneasyl i Helsingør Leksikon nævner, at Asylforeningen blev etableret i 1835 og havde hidtil haft til huse i Stengade 40. Børneasylet blev på få år så søgt, at man med 58 indskrevne børn havde behov for at udvide. I 1843 ansøgte Asylforeningen om at opføre en ny sidelænge til erstatning for smedenes gamle, og på det tidspunkt var der indskrevet 124 børn.
Initiativtager til opførelse af den nye sidelænge var i høj grad brygger Jeppesen, som også betalte en stor del af udgifterne. Den indsats blev fulgt op af andre prominente og driftige borgere som eksempelvis brygger Carl Wiibroe, som etablerede Wiibroes Bryggeri og Mads Holm, grundlægger af Helsingør Jernskibs- og Maskinbyggeri, siden fulgt af andre. Om disse donationer, om Børneasylets historie og organisation kan man læse om i oven for nævnte artikel om Helsingør Børneasyl.
Den helt specielle historie, som knytter Helsingør Børneasyl til dette sted er, at der den dag i dag der stadig eksisterer en børnehave i denne oprindelige bygning fra 1838. Hermed indtager denne børnehave en historisk position som Danmarks ældste og endnu eksisterende af slagsen.
Forhusets butiksliv
I vejviser er ”Helsingør Børneasyl” registreret som ejer fra 1838-1867. I 1857 omtales en ny butiksindretning i forhuset. Asylforeningens bestyrelse får i 1909 tilladelse til at foretage en ombygning af facaden på forhuset og i samme proces at forsyne dette med større butiksvindue. Den nuværende butik i stueetagen er indrettet efter 1930.
Fra omkring 1900 og 16 år frem har et par grønthandlere etableret sig i forhuset, først H. F. Petersen, og fra 1910 Heinrich Villiam Julius Peter Nielsen, omtalt i dette leksikon. Senere optræder en arkitekt, en karetmager og en træskomager. Fra 1931-2001 er ”Helsingør Børneasyl” registreret som ejer. De har lejet butikken ud til et par konfektureforretninger fra 1931-1961 og til en blomsterforretning ved H. Mowitz fra 1931-1938. Et par boghandlere fulgte, O. I. Sparre-Ulrich fra 1939-1950 og Stibolts boghandel fra 1951-1972. Det kunne se ud som om, at flere forretninger har eksisteret side om side i tidsrummet 1931-1961 og at der fra dette årstal med Stibolts Boghandel kun har eksisteret én forretning. Fra 1973 har damekonfektion har domineret, først med en kjolebutik, ”Litten Albeck” til 1978, derefter to damekonfektionsbutikker, ”Gine” til 1981 og ”Boutique Ophelia” fra 1984. Den lukkede med udgangen af 2016 og blev afløst af en ny butik med samme koncept i januar 2017.
Ejendomsklausul og fredning
Af en ejendomsklausul fremgår det, at butikken udelukkende må handle med damebeklædning eller tilsvarende. En fredningsbestemmelse betyder, at stort set ingen ændringer må foretages i interiøret. Resultatet er, at Stengade 29, Helsingørs ældste detailforretning, byder på et fuldstændigt unikt butiksinteriør med smukke træpaneler og udskæringer, som i øvrigt oprindeligt stammer fra Selsø Slot.
Litteratur
Historiske huse i Helsingør. Nationalmuseet, 1973 (s.146).
Artikel i Helsingør Dagblad onsdag d. 02- 11- 2016.