Kystvej

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
  • 3100 Hornbæk
  • Kystvej blev anlagt i forbindelse med udstykningen af Horneby Sand til sommerhusgrunde i slutningen af 1800-tallet og blev først kaldt Parcelvej 1. De attraktive grunde ved en af Nordsjællands bedste strande blev fortrinsvis erhvervet af velhavende københavnere - ikke mindst af den fremsynede overretssagfører Harald C. Plochross, der opkøbte ikke mindre end 7 parceller i området og i nært samarbejde med arkitekten Andreas Clemmensen lod dem bebygge med henblik på videresalg. Andreas Clemmensen var på dette tidspunkt stærkt inspireret af en rejse til Italien, hvilket især kommer til udtryk i Kystvej 14, 16 og 18 samt i hans eget hus Lyngvej 2 og nabohuset nr. 4. Lyngvej var ligeledes blevet anlagt i forbindelse med udstykningen som 3. tværvej til de to parcelveje Kystvej og Skovvej.

Også andre af datidens førende arkitekter fik opgaver i kystvejsområdet. Således tegnede arkitekten Thorvald Jørgensen for hattefabrikant Valdemar Børgesen Bjælkestuen med beliggenheden Kystvej 34. Det var et hus i en ganske anden stil. Et stort kompleks opført i sorttjærede bjælker med dragehoveder over gavlene, altaner som højenloftbroer og udskæringer som drageslyngninger. Bjælkestuen blev i 1930'erne udbygget med en sidefløj og brugt som feriehjem af Kvindernes Handels- og Kontoristforening. Siden er begge dele blevet udstykket og solgt som ejerlejligheder.

Samme skæbne er overgået det navnkundige badehotel Trouville, som ligger i direkte folængelse af arkitekt Clemmensens italienske villaer (Kystvej 20). Det blev opført i 1892 på foranledning af frøken Signe Johanne Augusta Buch som sommerpensionat, Pension Buch - på det tidspunkt en stor toetagers villa med skifertag. Blev siden hotel og er nu ombygget til fornemme ejerlejligheder.

Umiddelbart på den anden side af Clemmensens huse ligger Kystvejs eneste fungerende hotel - Hotel Villa Strand. Oprindelig bygget som sommerbolig for lægen Einar Brünniche, siden omdannet til pensionat og er nu Europas eneste kosher-hotel med gæster fra Nordeuropa og Usa.

Mange andre af Kystvejs huse er værd at rette blikket mod, her skal blot sluttelig nævnes Kystvej 6, "Kurreklit", opført på foranledning af landinspektør Lars L. Bentzon. Det var her Holger Drachmann på sine ældre dage (1998) søgte ophold hos sin søster Harriet Bentzon, gift med Povl Bentzon.

Litteratur

Hornbækegnen nr. 42, 1995. Nan Dahlkilde og Flemming Skude: Fritidens huse (Architectura 20. 1998). Lars Bjørn Madsen: Nordkysten fra Helsingør til Munkerup. 2003.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.