Forskel mellem versioner af "Hjælp:Hjælp"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
 
==Kom godt i gang med at skrive==
 
==Kom godt i gang med at skrive==
Inden man begynder at skrive en artikel, bør man sikre sig, at der ikke allerede findes en artikel i Helsingør Leksikon om emnet. Det gør man ved at søge på ordet i søgeboksen på forsiden. Man kan også begynde på en ny artikel ved at klikke på et rødt link i en eksisterende artikel (et rødt link betyder at der endnu ikke er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet).  
+
Inden man begynder at skrive en artikel, bør man sikre sig, at der ikke allerede er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet. Er der ikke en artikel i forvejen kommer følgende tekst "Det gør man ved at søge på ordet i søgeboksen på forsiden. Man kan også begynde på en ny artikel ved at klikke på et rødt link i en eksisterende artikel (et rødt link betyder at der endnu ikke er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet).  
  
 
Når man vil skrive eller rette en artikel, kommer der automatisk en række '''genvejs-ikoner''' øverst på formularen. De bruges f.eks. hvis man vil skrive et ord med fed skrift. Selvom emnet man skriver om, står som en blå overskrift, kan det være praktisk at gentage ordet i løbet af de første linier, og da med '''fed skrift'''. Det pågældende ord markeres, og man klikker på "B" i genvejstasterne. Det medfører 3 anførsesltegn før og efter ordet og fed skrift, når man ser det færdige resultat.  
 
Når man vil skrive eller rette en artikel, kommer der automatisk en række '''genvejs-ikoner''' øverst på formularen. De bruges f.eks. hvis man vil skrive et ord med fed skrift. Selvom emnet man skriver om, står som en blå overskrift, kan det være praktisk at gentage ordet i løbet af de første linier, og da med '''fed skrift'''. Det pågældende ord markeres, og man klikker på "B" i genvejstasterne. Det medfører 3 anførsesltegn før og efter ordet og fed skrift, når man ser det færdige resultat.  

Versionen fra 26. apr 2008, 14:53

Kom godt i gang med at skrive

Inden man begynder at skrive en artikel, bør man sikre sig, at der ikke allerede er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet. Er der ikke en artikel i forvejen kommer følgende tekst "Det gør man ved at søge på ordet i søgeboksen på forsiden. Man kan også begynde på en ny artikel ved at klikke på et rødt link i en eksisterende artikel (et rødt link betyder at der endnu ikke er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet).

Når man vil skrive eller rette en artikel, kommer der automatisk en række genvejs-ikoner øverst på formularen. De bruges f.eks. hvis man vil skrive et ord med fed skrift. Selvom emnet man skriver om, står som en blå overskrift, kan det være praktisk at gentage ordet i løbet af de første linier, og da med fed skrift. Det pågældende ord markeres, og man klikker på "B" i genvejstasterne. Det medfører 3 anførsesltegn før og efter ordet og fed skrift, når man ser det færdige resultat.

Interne links fra et sted- eller personnavn i en artikel til en "hel" artikel om stedet/personen laves ved at markere ordet og klikke på genvejsikonet "Ab". Herved kommer der to skarpe paranteser om det markerede ord, og i det færdige resultat bliver linket rødt, hvis der endnu ikke er en artikel om emnet, og blåt hvis der findes en artikel. Det er fint at at lave links til ikke eksisterende artikler. Det opfattes som en opfordring til andre om at skrive artiklen.

Ligesom i det danske Wikipedia leksikon findes der mange muligheder for bogstavtyper, overskrifter, indrykninger, tabeller osv., men i langt de fleste tilfælde kan man klare sig med genvejstasterne.

Overskrifter

Overskriften skal stå på en linje for sig selv. Det højeste niveau - det blå opslagsord - indsættes automatisk af systemet, og har usynligt for os et lighedstegn på hver side.

Man har mulighed for at opdele sin tekst i afsnit. Ved at markere ordet, som skal være overskrift for afsnittet og klikke på "A" i genvejstasterne, dannes automatisk en niveau 2 overskrift (med 2 lighedstegn før og efter ordet).

En niveau 3 underorverskrift danner man med 3 lighedstegn før og efter ordet. Systemet indsætter automatisk en indholdsfortegnelse på siden, hvis der er mere end 3 afsnit (overskrifter) i en artikel.

Kategorier

Man kan nøjes med at melde sin artikel ind i eksisterende katagori, hvis man mener den findes - ellers lader man være. Oversigten over eksisterende kategorier får man ved at klikke på Kategorier fra forsiden.

Man melder en artikel ind i en kategori ved på en ny linie sidst i artiklen at sætte 2 firkantede paranteser, Skrive ordet Kategori, sætte et kolon, skrive navnet på kategorien f.eks. skoler, afslutte med 2 skarpe paranteser. Eksemplet vises uden de 2 første nødvendige skarpe paranteser: Kategori:Skoler]]. Når en artikel er tilmeldt en kategori, ser man nederst på siden i den færdige artikel et link til kategorien.

Hvorfor kategorier

Kategorier er en måde at skabe en overordnet, hierarkisk struktur for artiklerne i Helsingør Leksikon. Metoden er med til at sikre overblikket og søgemulighederne.

Hver kategoriside er en samling af sammenhørende sider med tiden suppleret med underkategorier. En given side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træstrukturer, som det f.eks. kendes fra mappestrukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange artikler indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information.

For at melde en side til flere kategorier, skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om, umiddelbart efter hinanden, men med et enkelt linjeskift som adskillelse. F. eks. kan en artikel om Flynderupgaard stå i to kategorier: Kategori:Gårde og Kategori:Museer. OBS. I eksemplet mangler der 2 skarpe paranteser før og efter kategorierne. Der er ingen grund til både at tilmelde en artikel en given kategori samt en underkategori af denne. F. eks. er artiklen om Bogormen (skulpturen ved Espergærde Bibliotek) kun tilmeldt Kategori:Skulpturer fordi denne kategori i forvejen selv er tilmeldt hovedkatagorien Kategori:Monumenter.

Hvis man vil flytte en eksisterende artikel fra en kategori til en anden, skal man blot ændre navnet i i kategorikoden nederst i artiklen. Et tænkt eksempel: Artiklen om Bogormen flyttes til kategorien Skoler blot ved at ændre i kategorikoden til Kategori:Skoler i stedet for Kategori:Skulpturer.

Litteraturhenvisninger

I slutningen af en artikel kan man gøre opmærksom på bøger eller artikler, som kan give yderligere oplysninger om emnet. Man skriver tre lighedstegn = = =Litteratur= = = og indsætter oplysningerne om bogen eller artiklen i næste linie.

Det anbefales at man skriver bøger således: Gunnar Bergsten: Skovene omkring Helsingør. Helsingør, 1999 og tidsskriftsartikler således: Bent Jørgensen: Krigens monumenter (Forening & Museum. 2001. Nr. 2)

Helsingør Kommunes Biblioteker søger for at henvisninger til bogtitler bliver aktive og linker direkte til bibliotek.dk, hvor man kan bestille bogen til afhentning på nærmeste bibliotek.

Eksterne links

I slutningen af en artikel kan man linke til hjemmesider udenfor Helsingør Leksikon. Man skriver 3 lighedstegn = = = Eksterne links = = =

På ny linie klikker man på globus ikonet over redigeringsfeltet og der indsættes følgende (OBS omgivet af 1 skarp parantes før og efter) http://www.eksempel.dk Titel på henvisning. Urlen indsættes og efter et mellemrum skriver man titlen på linket. Eksempel (OBS uden 1 skarp parantes før og efter) http://www.helsingordomkirke.dk Helsingør Domkirke giver linket "Helsingør Domkirke" og man slipper for at se koderne i adressen.


Artiklen er klar

Når artiklen er færdig, klikker man på [Forhåndsvisning] neden for tekstfeltet for at se, hvordan artiklen kommer til at se ud. Det giver mulighed for at rette eventuelle fejl inden siden gemmes. Når man klikker på [Gem side] bliver artiklen, rettelser og suppleringer med det samme en del af Helsingør Leksikon. Det er o.k. at klikke på [Forhåndsvisning] eller [Gem side] undervejs i forløbet. Hver gang man klikker på [Gem side] bliver det registreret i leksikonnets historik - prøv evt. at klikke på knappen [Historik] til højre under Værktøjer.


Ophavsret

Helsingør Leksikon tilslutter sig reglen fra det danske wikipedia leksikon som siger: "En ting er strengt forbudt på Wikipedia: Kopier aldrig tekst fra andre websider og ophavsretsbeskyttede værker uden at have fået tilladelse fra den der har ophavsretten."

Reglerne om ophavsret findes i ophavsretsloven. I § 1 stk. 1 og 2 står: "Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde. Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker".

Ophavsretten varer indtil 70 år efter ophavsmandens død. Fotografier er dog kun beskyttede 50 år efter at de er taget, med mindre de betragtes som et "fotografisk værk" - så er ophavsretten 70 år. Læs mere om fotografier og ophavsret [1]

I ophavsretslovens §22 tales om muligheden for at anvende rettighedshaveres værker uden at skulle spørge først. Der står: "Af et offentliggjort værk er det tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet." I praksis betyder det i Helsingør Leksikon at: Rettighedshaverens navn og hvor citatet er taget fra (kilden) skal angives i forbindelse med citatet, og at omfanget af citatet skal være betinget af formålet.

Infokiosk - Ophavsret

Ophavsret.dk

Billeder

Læs gerne Helsingør Leksikons Politik for brug af billeder

Først selve billedet

For at illustrere en artikel, kræver det at man har billedet på den PC man arbejder fra - enten på harddisken, på en cd-rom eller en USB nøgle. Det anbefales at billeder skannes i 300 dpi. Efter evt. beskæring og anden billedbehandling gemmes billedet med bredden 1024 pixel.

I Helsingør Leksikon er der en øvre grænse på 150 Kb på billedfiler i forbindelse med upload. Et fotografi skannet i 300 dpi og gemt med en bredde på 1024 pixel vil ofte fylde mere end 150 Kb. Derfor skal man "gemme til web"/komprimere det i sit billedbehandlingsprogram. Funktionen findes både i Microsoft Office Picture Manager, i Photoshop og i mange andre programmer. Det anbefales at man navngiver billeder på en enkel genkendelig måde.

Dernæst upload

Man uploader et billede i Helsingør Leksikon ved at klikke på ikonet [Upload billede], hvorefter der kommer en vejledning og en formularside frem.

Angående formularsiden: Rubrikken Kildefil udfyldes automatisk når man har valgt et foto. Rubrikken Målnavn udfyldes automatisk med navnet på det foto man vælger med knappen [Gennemse], f.eks. Bogormen2.jpg. I rubrikken Beskrivelse/kilde kan man skrive om billedet, f.eks.: Fotograferet december 2007 eller Tilhører Helsingør Byhistoriske Arkiv. Tryk på [Læg en fil op]. Billedet lægger sig på sin egen plads i leksikonet sammen med alle de andre billeder. Det er en god ide at kopiere filnavnet så man husker det inden siden med alle billedfilerne lukkes.

Billede og artikel bindes sammen

Man finder den artikel, som billedet skal illustrere. I begyndelsen af artiklen indsættes en henvisning til billedet. Man klikker på ikonet for billedindsætning i rækken af genvejstaster (den tast med det meget lille foto/maleri) og der indsættes følgende (OBS før og efter er der 2 skarpe paranteser) Billede:Eksempel.jpg. I stedet for "eksempel" indsætter man navnet på billedet, som i vores eksempel var Bogormen2.jpg

Det er nødvendigt med flere oplysninger for at få billedet placeret så optimalt som muligt i forhold til teksten. Først angiver man billedets placering på siden enten ’right’, ’left’ eller ’center’. Det anbefales at sætte det første billede i artiklen til højre 'right'. For at danne en ramme omkring billedet og give plads til billedtekst skriver man 'thumb'. Billedteksten skrives derefter f.eks. Bogormen - skultur ved Espergærde Bibliotek. Mellem hver oplysning skal der være en pipeline | Laves med [Alt Gr] og tasten i øverste linie med accenterne. Eksempel (OBS de 2 skarpe paranteser før og efter mangler) Billede:Bogormen2.jpg|right|thumb|Bogormen-skulptur ved Espergærde Bibliotek Husk at trykke på Gem.

Søgning

Man kan søge i Helsingør Leksikon på tre måder: Alfabetisk, ved at vælge en Kategori og endelig ved at skrive ordet i søgefeltet.

Den alfabetiske søgning foretages fra forsidenved at klikke på det enkelte bogstav.

En søgning på Kategori er en emnesøgning, hvor man har nogle valgmuligheder - klik på Kategorier i den blå bjælke øverst på siden.

Anvender man søgefeltet, søger systemet på ordet i alle artikler, både i overskrifter og nede i teksten i artiklerne. Det systemet IKKE ved er, at å og aa er det samme bogstav. I Helsingør Leksikon er der mange artikler med sted- og gårdnavne fra "gamle dage", derfor er det altid klogt at forsøge med aa hvis å ikke giver hit. Eks. Stubbegaard IKKE Stubbegård.

Systemet kan heller ikke trunkere. Det søger præcis på de bogstaver og ord man skriver - det nytter ikke at sætte en * eller et ? efter ordet. Eks. en søgning på Mørdrup giver kun artiklen om Mørdrup ikke den om Mørdrup Trinbræt. I tilfælde af at man vil finde alle artikler som starter med Mørdrup er den alfabetiske søgning bedre.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.