Forskel mellem versioner af "AOF"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
  
[[''AOF]] -[[Arbejdernes Oplysningsforbund]]
+
==Arbejdernes Oplysningsforbund AOF==
  
 +
=Indhold=
 +
 +
 +
===AOFs Historie===
  
Xxx
 
  
 
Den 9. januar 1924 besluttede det [[De samvirkende Fagforbund]] - senere LO - at danne et oplysningsforbund, der skulle omfatte   
 
Den 9. januar 1924 besluttede det [[De samvirkende Fagforbund]] - senere LO - at danne et oplysningsforbund, der skulle omfatte   

Versionen fra 9. sep 2023, 09:19

Arbejdernes Oplysningsforbund AOF

Indhold

AOFs Historie

Den 9. januar 1924 besluttede det De samvirkende Fagforbund - senere LO - at danne et oplysningsforbund, der skulle omfatte Fagbevægelsen, Socialdemokratiet, Kooperationen og DSU. Oplysningsforbundet blev hurtigt kendt under betegnelsen AOF, som det i dagligdagen stadig hedder. AOF fik til opgave at give Arbejderbevægelsens medlemmer mulighed for at deltage i studiekredse, foredragsrækker og andre aktiviteter, som skulle lære

Oplysningsforbundet fik til opgave at give Arbejderbevægelsens medlemmer mulighed for at dygtiggøre sig i alle samfundets dele, hvor de derefter kunne øve indflydelse og forandre samfundet i en demokratisk retning.

Det blev en vigtig opgave for AOF at dygtiggøre de faglige organisationernes medlemmer i at lede og uddanne faglige tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne. Der blev etableret massevis af kurser og foredrag med emner som tillidsmandskundskab, demokrati på arbejdspladsen, mødeledelse og arbejdsret. Det udviklede sig med årene til en meget bred uddannelse af tillidsfolk på arbejdspladserne.

Parallelt med det udviklede AOF kurser for socialdemokratiske medlemmer, herunder medlemmer af byrådene. Det var emner som mødeledelse, kummunalt styre, regnskab og økonomi, sociale forhold mv.

For store dele af befolkningen tilbød AOF kurser, der kunne dygtiggøre dem i emner som syning, porcelænsmaling, indbinding af bøger, dansk og forskellige hobbyarbejder.

I 1930 oprettede AOF sin første arbejderhøjskole, nemlig Roskilde Højskole. En del år siden kom Esbjerg Højskole til. Sammen med AOF fik faglige, poliiske, kooperative medlemmer tilbud om at dygtiggøre sig på alle de felter, hvor arbejderbevægelsens tillidsfolk kunne og skulle øve indflydelse gennem deres valgte repræsentanter.

I 1934 kunne AOF notere sig, at der var aktiviteter i 900 af landets 1700 kommuner. Næster 15.000 mennesker deltog i AOFs lokale aftenskoler og studiekredse. Næsten 100.000 deltog i AOFs foredragvirksomhed. Foredragene blev holdt i alle byer og flækker, hvoraf mange i dag er væk fra Danmarkskortet.

I 1930´ erne oprettede AOF en bogkreds - fra 1959 oå eget bogforlag - der i en lang årrække udgav egne bogtitler - ofte fire om året. AOFs Forlag har udgivet næsten 1000 debat- og undervisningsbøder siden da. AOF har gennem en del år haft en filmafdeling og en brevskole samt flere steder rundt om i Danmark har AOF haft egne biografer. Mest kendt er World Cinema og Nora bio i København.

AOF har i en årrække siden varetaget udviklingen af Fagbevægelsens Tillidsmandsuddannelse FIU - og ad den vej uddannet tusindsvis af tillidsrepræsenter fra mange fagforbund. Men alt ændrer sig - også AOFs opgaver og profil. Når AOF i 2024 fejrer sit 100 års jubilæum er det anderledes og stærkt moderniseret AOF.


Helsingør I efteråret 1924 besluttede Fællesorganisationen i Helsingør at oprette et oplysningsudvalg med det for øje at blive godkendt som en lokal AOF-afdeling - tilsluttet det den 9. januar samme år oprettede Arbejdernes Oplysnings Forbund i Danmark. De første år var det studiekredse om kommunale forhold, kommunens styrelse og demokratiet, der var opgaven. Mange medlemmer af de lokale fagforeninger og socialdemokratiske vælgerforeninger var på kursus i disse emner.

Men foredragsformen var nok den, der udviklede sig mest i disse år. De efterhånden mange folkevalgte repræsentanter i byrådet, amtsrådet, sygekasserne mv. fortalte om deres demokratiske opgaver i disse fora. Hen ad vejen kom den egentlige uddannelse af tillidsrepræsentanter også til at præge AOF Helsingørs arbejde.

Samtidigt udvidede AOF sine aktiviteter til at omfatte emner som syning, porcelænsmaling, indbinding af bøger, dansk og forskellige sprog. Der var et kæmpebehov for at deltage i de praktiske fag, som AOF kunne tilbyde.

AOF voksede sig stor i Helsingør - og senere kom omegnen også med. Men AOFs niveau ændredes med skiftende skoleledere - og aktiviternes omfang og tilbud til borgerne faldt. Mere moderne lokale aftenskoler vandt terræn - og de seneste mange år har der ikke eksisteret en AoF-afdeling i Helsingør.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.