Forskel mellem versioner af "Omdeling af post - Helsingør"
(Oprettede siden med " =Postomdeling i Helsingør= Denne artikel omtaler i store træk baggrunden for postomdelingen i Helsingør by. En grundig omtale af postbesørgelsen i den gamle Tikøb k...") |
m |
||
Linje 76: | Linje 76: | ||
[[Kategori: Postvæsen]] | [[Kategori: Postvæsen]] | ||
− | |||
− |
Versionen fra 26. jan 2023, 10:06
Postomdeling i Helsingør
Denne artikel omtaler i store træk baggrunden for postomdelingen i Helsingør by. En grundig omtale af postbesørgelsen i den gamle Tikøb kommune findes på hjemmesiden tikobkommune.dk
Postbesørgelsens udvikling i Danmark
Postbesørgelsen i Danmark starter i 1624. Christian den fjerde udsendte: “Forordning om Post-Budde". Den kaldes postvæsenets fødselsattest. Helsingør fik kort efter udsendelsen af forordningen sit første posthus.
Kongen udsendte i 1694 en "Post-Ordning" om postens behandling. Den fik gyldighed i næsten halvandet århundrede. Posten skulle befordres med en hastighed af tre kvarter pr. mil under alle vejr- og vejforhold.
Efter en række år, hvor kongefamilien af Kongen selv havde fået til opgave at udvikle et slags postvæsen, overgik samtlige postaktiviteter i år 1711 til Staten.
Det blev i 1712 bestemt i "Fundation angaaende de kongelige danske Postvæsens indkomster" at postvæsenets overskud skulle henlægges i en fond, hvis midler bl. a. blev brugt til pensioner og oprettelse af Vajsenhuset.
Postvæsenet købte i 1800 sin første diligence i Amerika til brug på ruten København-Helsingør.
Omdeling af post til private fra 1861
I 1851 udkom det første danske frimærke, hvorefter der blev opsat postbrevkasser forskellige steder i alle danske byer, så borgerne kunne lægge deres postkort og breve i en offentlig postkasse med sikkerhed for, at kortene og brevene blev leveret til den ønskede modtager. Her begyndte den postomdeling, som vi har kendt i mange mange år.
Omdeling af post blev indført i 1861 i 17 danske byer, der havde mere end 6000 indbyggere. Helsingør var ikke med i denne ordning, som dog få år efter kom til at omfatte samtlige danske byer. Som følge heraf blev der indført nummerering af samtlige danske huse i Danmark. Uddeling af post i landdistrikterne kom først nogle år senere.
Mange år senere - i 1967 - blev der indført postnumre som led i rationaliseringen af sorteringsarbejdet på postekspeditionerne.
Brevene blev sorteret om natten
Postomdelingen i Helsingør har altid lignet uddelingen af breve og pakker i landets andre købstæder. Opgaven har stedse være at få omdelt breve og i perioder også pakker.
Efterhånden som det blev almindeligt at sende pakker til borgerne, de lokale butikker og virksomheder, er denne opgave blevet varetaget af særlige pakkepostbude, der kørte rundt i byen med de kendte gule pakkepostbiler
Postomdelingen foregik på den måde, at breve og pakker kom til Helsingør posthus om natten. Tidligt på morgenen - oftest det vi andre kalder natten - stod postbude og sorterede den fra Hovedpostkontoret leverede post. Tusindvis af breve og postkort, regninger og kærlighedshilsner lå om morgenen klar til postbudenes omdeling.
Brevene blev sorteret i de distrikter, som Helsingør by var opdelt i. Nogle distrikter var mindre end andre. De mindste distrikter omfattede byens indre - inklusive byens butikker.
Derefter blev distrikterne lidt større og i byens yderområder var distrikterne meget store - og der var et antal modtagere ofte med lang afstand fra sted til sted.
Forskellen på distrikterne var også, at byens indre postomdeling i stor udstrækning - foruden borgernes lejligheder - omfattede butikker og småerhverv i baggårdene eller i stueetagerne.
I de andre distrikter var det enkeltboliger, virksomheder - og efterhånden som byen udviklede sig - også etageejendommene med de mange trapper.
Posten kom tidligt ud til borgerne
Når postbudene mødte op om tidligt om morgenen, var posten klar til sortering for hvert område og de enkelte veje og gader.
Postbudene gik straks i gang med at lægge brevene i den rækkefølge, som de på ruten skulle udleveres. Brevene samledes i bunker, så det kunne være lettere at få dem leveret de rigtige steder
Når der blev meldt afgang fra posthuset, kunne man se postbudene gående eller på cykel sprede sig ud i byens gader for at aflevere deres forsendelser. Mange forretningsdrivende var allerede mødt for at modtage deres breve - ja og måske for at hilse på postbudet.
I omegnen var postbudet et kendt ansigt
Længere fra centrum kunne man se de cyklende postbude svinge kasketten for at hilse på alt og alle. De gik hjemmevant ind i haverne. Nogle steder åbnede de hoveddøren og lagde brevene på kommoden i entreen - de vidste, hvor de skulle lægge brevene.
Endnu længere fra Centrum - helt ud til bygrænsen - var postbudet ventet, fordi han også medbragte den friske morgenavis. Til gengæld var morgenkaffen og et stykke franskbrød med smør og marmelade klar - og så gik snakken om deres genvordigheder!.
På et tidspunkt flyttede omdelingscentret fra postkontoret i Jernbanegade til Postvæsenets nye bygning i Prøvestenscentret.
PostDanmark stiftet 2002
Post Danmark A/S blev officielt stiftet den 1. januar 2002. Siden 2014 åbnede Post Danmark 360 nye postekspeditioner hos samarbejdspartnere. Dermed var der mere end 1100 posthuse spredt over hele landet.
En ny udvikling var påbegyndt - alt har ændret sig!
Kilder: 1) Post Nord-Vores historie.
2 ) Tikobkommune.dk
3 ) Adresse-og telefonbøger - bestemte årgange.
4 ) Samtale med gammelt postbud.
5 ) Helsingør Dagblad.