Forskel mellem versioner af "Erik af Pommerns Mindebrønd"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 3: Linje 3:
 
Man ønskede et monument for "en historisk Personlighed, som ved sine gerninger er tilknyttet Helsingør" og valget faldt på kong Erik af Pommern, som i 1426 (2. juni) gav byen dens købstadsprivilegier.
 
Man ønskede et monument for "en historisk Personlighed, som ved sine gerninger er tilknyttet Helsingør" og valget faldt på kong Erik af Pommern, som i 1426 (2. juni) gav byen dens købstadsprivilegier.
  
Statuen af Erik af Pommern er af bronce. Han sidder på en høj, monumental sokkel af faxekalksten, som er anbragt i et lavt bassin.
+
Statuen af Erik af Pommern er af bronce. Kongen sidder på en høj, monumental sokkel af faxekalksten, som er anbragt i et lavt bassin.
På soklen står: Mit Haab staar til Havet
+
forsiden af soklen står: Mit Haab staar til Havet.
Byens Borgere og Ny Carlsbergfondet rejste 1926 denne Brønd
+
På bagsiden står: Den 2. Juni 1426 gav Kong Erik Helsingør Privilegier som Købstad han indførte paa samme Tid Øresundstolden samt byggede Slottet Krogen og Karmeliterklostret (sætningen fortsætter på østsiden:) 1574 og følgende Aar nedrev Frederik II Slottet Krogen og byggede paa samme Sted Kronborg Slot og Fæstning. På bagsiden står endvidere: Øresundstolden ophævedes 1857. På vestsiden af soklen står: Byens Borgere og Ny Carlsbergfondet rejste 1926 denne Brønd.
Den 2. Juni 1426 gav Kong Erik Helsingør Privilegier som Købstad han indførte paa samme Tid Øresundstolden samt byggede Slottet Krogen og Karmeliterklostret (sætningen fortsætter på østsiden:) 1574 og følgende Aar nedrev Frederik II Slottet Krogen og byggede paa samme Sted Kronborg Slot og Fæstning.
 
sydsiden står endvidere: Øresundstolden ophævedes 1857
 
  
Indbyggerne i Helsingør var med til at betale for mindebrønden. I 1924 tog skræddermester N. P. Rydeng nemlig iniativ til en indsamling blandt byens borgere til en skulptur på Axeltorv. Ideen vandt genklang hos borgmester [[Peder Christensen]], og der blev nedsat en komité, som forestod projektet. Der indkom ca. 15.000 kr. fra borgerne, Ny Carlsberfondet gav et tilsvarende beløb og kommunen måtte stille med de sidste penge til den i alt ( 31.975 kr. eller 35.000 kr) dyre mindebrønden.
+
I 1924 tog skræddermester N. P. Rydeng iniativ til en indsamling blandt byens borgere til en skulptur på Axeltorv. Ideen vandt genklang hos borgmester [[Peder Christensen]], og der blev nedsat en komité, som forestod projektet. Der indkom ca. 15.000 kr. fra borgerne, Ny Carlsberfondet gav et tilsvarende beløb og kommunen måtte stille med de sidste penge til den i alt ( 31.975 kr. eller 35.000 kr) dyre mindebrønden.
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Versionen fra 20. apr 2008, 13:07

Erik af Pommerns Mindebrønd

Erik af Pommerns Mindebrønd står i den nordlige ende af Axeltorv i Helsingør. Mindebrønden er af billedhuggeren Einar Utzon-Frank og den blev afsløret i forbindelse med Helsingør Købstads 500 års jubilæum i 1926. (2. juni). Man ønskede et monument for "en historisk Personlighed, som ved sine gerninger er tilknyttet Helsingør" og valget faldt på kong Erik af Pommern, som i 1426 (2. juni) gav byen dens købstadsprivilegier.

Statuen af Erik af Pommern er af bronce. Kongen sidder på en høj, monumental sokkel af faxekalksten, som er anbragt i et lavt bassin. På forsiden af soklen står: Mit Haab staar til Havet. På bagsiden står: Den 2. Juni 1426 gav Kong Erik Helsingør Privilegier som Købstad han indførte paa samme Tid Øresundstolden samt byggede Slottet Krogen og Karmeliterklostret (sætningen fortsætter på østsiden:) 1574 og følgende Aar nedrev Frederik II Slottet Krogen og byggede paa samme Sted Kronborg Slot og Fæstning. På bagsiden står endvidere: Øresundstolden ophævedes 1857. På vestsiden af soklen står: Byens Borgere og Ny Carlsbergfondet rejste 1926 denne Brønd.

I 1924 tog skræddermester N. P. Rydeng iniativ til en indsamling blandt byens borgere til en skulptur på Axeltorv. Ideen vandt genklang hos borgmester Peder Christensen, og der blev nedsat en komité, som forestod projektet. Der indkom ca. 15.000 kr. fra borgerne, Ny Carlsberfondet gav et tilsvarende beløb og kommunen måtte stille med de sidste penge til den i alt ( 31.975 kr. eller 35.000 kr) dyre mindebrønden.

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. 1997. S. 14-16

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.