Forskel mellem versioner af "C. Wiibroes Haandværksbryggeri"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
 
(4 mellemliggende versioner af 3 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Billede:Haandværksbryggeriet.jpg|300px|thumb]]
 
[[Billede:Haandværksbryggeriet.jpg|300px|thumb]]
C. Wiibroes Haandværksbryggeri, også kaldet '''Håndværksbryggeriet Wiibroe''', er et mikrobryggeri. I kulturhistorisk forstand betragtes det som et håndværksbryggeri, hvis produkter således ikke er industrielt fremstillede. Bryggeriet er indrettet i [[Museet Skibsklarerergaarden]] i Strandgade 91 og ejes og drives af [[Wiibroes Bryggeri]] i nært samarbejde med Helsingør Kommunes Museer.
+
C. Wiibroes Haandværksbryggeri, også kaldet '''Håndværksbryggeriet Wiibroe''', var et mikrobryggeri, der i efteråret 2006 blev indrettet i [[Strandgade 91, Skibsklarerergaarden |Museet Skibsklarerergaarden]] og indviet i foråret 2007.  Bryggeriet ejedes og blev drevet af [[Wiibroes Bryggeri]] i nært samarbejde med Helsingør Kommunes Museer som et museumsbryggeri, der skulle fortælle om de mange små håndværksbryggerier, der var typiske for Helsingør i sundtoldstiden. Det var naturligt at benytte C. Wiibroes navn til det museale bryggeri, da formålet også var at fortælle om byens tidligere næststørste virksomhed, Wiibroes Bryggeri.
Brygger [[Carl Wiibroe]] havde fra grundlæggelsen i 1840 og indtil 1861 sit bryggeri liggende i Stengade 80-82, ganske nær det nuværende Museet Skibsklarerergaarden. En del af nævnte ejendomme havde Wiibroe i 1847 købt af skibsklarerer og brygger Ove Elling Galschiøt, der også ejede Strandgade 91 og drev bryggeri herfra.
+
Brygger [[Carl Wiibroe]] havde fra grundlæggelsen i 1840 og indtil 1861 sit bryggeri liggende i Stengade 80-82, ganske nær det nuværende Museet Skibsklarerergaarden. En del af nævnte ejendomme havde Wiibroe i 1847 købt af skibsklarerer og brygger Ove Elling Galschiøt, der også ejede Strandgade 91 og drev et velrenommeret bryggeri herfra.
 +
 
 +
Allerede i 1704 var Strandgade 91 indrettet med et bryggeri, idet kilderne oplyser, at ejeren, rådmand Johan Daniel Burghoff »bor i det kongelige octrojerede Værtshus, logerer Skippere og andre Fremmede, tapper Øl, Vin og Brændevin og brygger til Skibsfornødenhed«. Med andre ord har den ejendom, hvori C. Wiibroes Haandværksbryggeri blev indrettet, en mangehundredårig tradition for bryggerivirksomhed.
 +
Håndværksbryggeriet fremstillede, indtil indstilingen af driften i 2010, flere slags specialøl, bl.a. Bryg No. 1, Wiibroes Ale, Kronborg Ale, Paaskebryg og Julebryg. Etiketterne, der alle var tegnet af museumsinspektør Lars Bjørn Madsen, tog udgangspunkt i ældre etiketter, fortrinsvis det oprindelige Wiibroes Bryggeri’s egne etiketter fra første halvdel af det 20. århundrede, der blev omtegnet til formålet. På grund af bryggeriets begrænsede størrelse og ringe lagerkapacitet, fremstilledes sorterne periodisk og kunne udelukkende købes i Museet Skibsklarerergaardens gamle butik i Strandgade 91. Bryggeriets tekniske beskaffenhed og den ringe lagerkapacitet gjorde bryggeriet urentabelt, hvorfor Wiibroe/Carlsberg indstillede driften i 2010 og besluttede en endelig lukning i foråret 2011, da man havde overdraget bryginventaret til en brygforening, "Wiibroes Venner", som udelukkende brygger til medlemmer af foreningen.
  
Allerede i 1704 var Strandgade 91 indrettet med et bryggeri, idet kilderne oplyser, at ejeren, rådmand Johan Daniel Burghoff »bor i det kongelige octrojerede Værtshus, logerer Skippere og andre Fremmede, tapper Øl, Vin og Brændevin og brygger til Skibsfornødenhed«. Med andre ord har den ejendom, hvori C. Wiibroes Haandværksbryggeri i dag har domicil, en mangehundredårig tradition for bryggerivirksomhed.
 
Håndværksbryggeriet fremstiller flere slags specialøl, bl.a. Bryg No. 1, Wiibroes Ale, Kronborg Ale, Paaskebryg og Julebryg. Etiketterne tager udgangspunkt i ældre etiketter, fortrinsvis det oprindelige Wiibroes Bryggeri’s egne etiketter fra første halvdel af det 20. århundrede. På grund af bryggeriets begrænsede størrelse og ringe lagerkapacitet, fremstilles sorterne periodisk og kan udelukkende købes i Museet Skibsklarerergaardens gamle butik i Strandgade 91.
 
  
 
===Eksternt link===
 
===Eksternt link===

Nuværende version fra 28. feb 2019, 09:50

Haandværksbryggeriet.jpg

C. Wiibroes Haandværksbryggeri, også kaldet Håndværksbryggeriet Wiibroe, var et mikrobryggeri, der i efteråret 2006 blev indrettet i Museet Skibsklarerergaarden og indviet i foråret 2007. Bryggeriet ejedes og blev drevet af Wiibroes Bryggeri i nært samarbejde med Helsingør Kommunes Museer som et museumsbryggeri, der skulle fortælle om de mange små håndværksbryggerier, der var typiske for Helsingør i sundtoldstiden. Det var naturligt at benytte C. Wiibroes navn til det museale bryggeri, da formålet også var at fortælle om byens tidligere næststørste virksomhed, Wiibroes Bryggeri. Brygger Carl Wiibroe havde fra grundlæggelsen i 1840 og indtil 1861 sit bryggeri liggende i Stengade 80-82, ganske nær det nuværende Museet Skibsklarerergaarden. En del af nævnte ejendomme havde Wiibroe i 1847 købt af skibsklarerer og brygger Ove Elling Galschiøt, der også ejede Strandgade 91 og drev et velrenommeret bryggeri herfra.

Allerede i 1704 var Strandgade 91 indrettet med et bryggeri, idet kilderne oplyser, at ejeren, rådmand Johan Daniel Burghoff »bor i det kongelige octrojerede Værtshus, logerer Skippere og andre Fremmede, tapper Øl, Vin og Brændevin og brygger til Skibsfornødenhed«. Med andre ord har den ejendom, hvori C. Wiibroes Haandværksbryggeri blev indrettet, en mangehundredårig tradition for bryggerivirksomhed. Håndværksbryggeriet fremstillede, indtil indstilingen af driften i 2010, flere slags specialøl, bl.a. Bryg No. 1, Wiibroes Ale, Kronborg Ale, Paaskebryg og Julebryg. Etiketterne, der alle var tegnet af museumsinspektør Lars Bjørn Madsen, tog udgangspunkt i ældre etiketter, fortrinsvis det oprindelige Wiibroes Bryggeri’s egne etiketter fra første halvdel af det 20. århundrede, der blev omtegnet til formålet. På grund af bryggeriets begrænsede størrelse og ringe lagerkapacitet, fremstilledes sorterne periodisk og kunne udelukkende købes i Museet Skibsklarerergaardens gamle butik i Strandgade 91. Bryggeriets tekniske beskaffenhed og den ringe lagerkapacitet gjorde bryggeriet urentabelt, hvorfor Wiibroe/Carlsberg indstillede driften i 2010 og besluttede en endelig lukning i foråret 2011, da man havde overdraget bryginventaret til en brygforening, "Wiibroes Venner", som udelukkende brygger til medlemmer af foreningen.


Eksternt link

Klarerergaardens Bryglaug

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.