Forskel mellem versioner af "Frisen i Restaurant Hold An"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 12: Linje 12:
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===
Kenn Andersen, ’Frisen der fortæller lokalhistorie’, Helsingør Dagblad, 16.07.2008.
+
Niels Berg: 'Ombygning af gammelt værtshus går ud over historiske friser'. Helsingør Dagblad, 6. februar 2016.
 +
 
 +
Kenn Andersen, ’Frisen der fortæller lokalhistorie’, Helsingør Dagblad, 16. juli 2008.
  
 
Bent Jørgensen: 'Helsingør ifølge Frandsen'. Forening & Museum nr. 4, 1999.
 
Bent Jørgensen: 'Helsingør ifølge Frandsen'. Forening & Museum nr. 4, 1999.
 +
 +
'Byens ældste værthus med samme beliggenhed'. Lokalavisen Nordsjælland, 24. marts 1999.
  
  

Versionen fra 16. feb 2016, 14:12

I Restaurant Hold An findes der en vægfrise, som går hele vejen rundt lige under loftet. Den er skabt sidst i 1930'erne af maler og senere kunstmaler Julius Frandsen(1899-1985), som boede i Helsingør.

Frisen, som det tog fem år at male, fortæller om, hvordan torvelivet udspandt sig den gang i 1930'erne.

Her fortælles om den store torvedag, lørdag, hvor omkring 50 handlende havde deres stader. Man ser, hvor boderne bugner af varer. Der er alt, hvad hjertet kan begære lige fra levende høns, kaniner, duer, gæs, ænder og hundehvalpe, fiskeboder og alskens grøntsager.

På frisen ses mange handlende, også den to meter høje, legendariske torveinspektør, overbetjent Alfred Krüger, som hver onsdag og lørdag sad på Hold An og indkrævede betalingen fra stadeholderne på Axeltorv.

Mange helsingoranere kommer jævnligt forbi Hold An for at se på frisen og hilse på en forfader, som var handlende på torvet.


Litteratur

Niels Berg: 'Ombygning af gammelt værtshus går ud over historiske friser'. Helsingør Dagblad, 6. februar 2016.

Kenn Andersen, ’Frisen der fortæller lokalhistorie’, Helsingør Dagblad, 16. juli 2008.

Bent Jørgensen: 'Helsingør ifølge Frandsen'. Forening & Museum nr. 4, 1999.

'Byens ældste værthus med samme beliggenhed'. Lokalavisen Nordsjælland, 24. marts 1999.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.