Forskel mellem versioner af "Marienlyst Allé"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
 
Linje 1: Linje 1:
'''Marienlyst Allé''' er anlagt i 1827-28 som adgangsvej fra Helsingør til Marienlyst Slot. Vejen, der blev anlagt i forbindelse med omsætning af stengærdet langs Reberbanevænget (nuværende [[Reberbaneparken]]) fik en ensartet bredde af 10 alen og med 2 alen brede sidegrøfter. Desuden blev kørebanen suppleret med en 6 alen bred gangsti. Vejen blev beplantet med allétræer, i første omgang kastanietræer på hver side af gangstien. I perioden 1842-52 blev der yderligere plantet en række træer på den vestlige side af kørebanen.
+
* 3000 Helsingør
 +
 
 +
* '''Marienlyst Allé''' er anlagt i 1827-28 som adgangsvej fra Helsingør til Marienlyst Slot. Vejen, der blev anlagt i forbindelse med omsætning af stengærdet langs Reberbanevænget (nuværende [[Reberbaneparken]]) fik en ensartet bredde af 10 alen og med 2 alen brede sidegrøfter. Desuden blev kørebanen suppleret med en 6 alen bred gangsti. Vejen blev beplantet med allétræer, i første omgang kastanietræer på hver side af gangstien. I perioden 1842-52 blev der yderligere plantet en række træer på den vestlige side af kørebanen.
  
 
[[Billede:Marienlyst_Alle.jpg|300px|Marienlyst Allé omkring 1915. Et enkelt træ står tilbage i vejens vestre side|]]
 
[[Billede:Marienlyst_Alle.jpg|300px|Marienlyst Allé omkring 1915. Et enkelt træ står tilbage i vejens vestre side|]]

Nuværende version fra 18. jan 2014, 18:50

  • 3000 Helsingør
  • Marienlyst Allé er anlagt i 1827-28 som adgangsvej fra Helsingør til Marienlyst Slot. Vejen, der blev anlagt i forbindelse med omsætning af stengærdet langs Reberbanevænget (nuværende Reberbaneparken) fik en ensartet bredde af 10 alen og med 2 alen brede sidegrøfter. Desuden blev kørebanen suppleret med en 6 alen bred gangsti. Vejen blev beplantet med allétræer, i første omgang kastanietræer på hver side af gangstien. I perioden 1842-52 blev der yderligere plantet en række træer på den vestlige side af kørebanen.

Marienlyst Alle.jpg

Vejen kaldtes de første år for »Veien fra Nyegade til Marienlyst« og først ved opførelsen af den nuværende Byskoles bygninger i 1885 træffer man på navnet »Marienlyst-Alléen«. Gangstien langs alléen blev i 1913 belagt med fortovsfliser. I 1930'erne anlagde man fortov langs den vestlige side af kørebanen, hvorfor trærækken her måtte fældes. Billedet herover viser Marienlyst Allé omkring 1915. Et enkelt træ står tilbage i vejens vestre side, der stadig har åbne grøfter.

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Marienlyst Allé - den kongelige allé fra byen til Marienlyst Slot. Helsingør Kommunes Museer, årbog 2000

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.