Saunte Købmandshandel

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 5. okt 2018, 10:15 af Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) (→‎Litteratur: Boglink indsat)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning
Engholmhus/Saunte Købmandshandel 1906

Ejendommen Engholmhus, Saunte Bygade 8 blev bygget i 1906. Da Saunte Købmandshandel startede, var det med et meget lille ekspeditionslokale, som det lille udstillingsvindue viser. Den øvrige del af huset var til beboelse. Senere blev butikken udvidet og hele underetagen udnyttet til ekspedition og baglokale.

Fotografiet til højre af Engholmhus er sansynligvis fra 1906. Huset er nybygget, og kalk sidder endnu på kældervinduerne. Der er lagt grus omkring købmandsforretningen, og ligeledes er bygaden belagt med grus. Rester fra byggeriet ses til højre i billedet.

Tømrermester Julius Jensen ejede ejendommen, da den blev opført og han udlejede både stueetagen med foretning og lejlighed samt 1. salen ud til forskellige i årenes løb.

Flyfotografi fra 1954
Postkortet vurderes at være fra 1920-30, hvor bilerne kom frem og skulle have benzin og olie fra ESSO. Skiltet til højre på postkortet siger: PAS PÅ TOGET ! - Der var ingen bomme.....toget fløjtede når det passerede

De første år drev Julius Pedersen og hans hustru købmandsforetningen, i 1909 overtog Kristoffer Jensen og hans kone Nikoline, købmand Sørensen fortsatte forretningen i 1915, hvorefter købmand V. Birck Andersen overtog i 1919.





Med Michael Jensens overtagelse i 1921 kom en købmand, som blev der i mange år, nemlig indtil 1954 da Egon Larsen overtog forretningen. Han drev Saunte Købmandshandel fra 1954 til sin død i 1996. På et tidspunkt tvang sygdom ham til at ændre konceptet og skifte over til kiosk-drift med et lettere varesortiment.

Købmand Egon Larsen og hans hustru Inge fejrede sølvbryllup den 7. juli 1976. Foto Anne-Sofie Rubæk

Egon Larsen opnåede 40 års jubilæum som tipsforhandler. På det tidspunkt var han den ældst eksisterende tipsforhandler i landet og Dansk Tipstjeneste kom da også på besøg med et diplom.

Ved Egon Larsens død i 1996 besluttede hans døtre at videreføre kiosken. Fra 1. januar 1997 overtog Jette Christensen forretningen fra sine søskende og drev den under navnet Jettes Kiosk indtil sin død i 2017. Bygningen blev siden sat til salg.




Litteratur

Leif Svendsen: Sauntes Historie. Forlag1.dk, 2009.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.