Forskel mellem versioner af "Rostgaardsstenen"

 
(5 mellemliggende versioner af 2 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 +
[[Billede:Rostgaardsten1691.jpg|right|thumb|Rostgaard-stenen fra 1691, som i dag er indmuret i den ene af Damgaardens gavle ud mod Mørdrupvej.]]
 
Damgaarden, Mørdrupvej 96 i Mørdrup.
 
Damgaarden, Mørdrupvej 96 i Mørdrup.
 
Stenen er indfældet i den ene af Damgaardens gavle mod Mørdrupvej af gårdens daværende ejer – antagelig i 1880’erne.
 
Stenen er indfældet i den ene af Damgaardens gavle mod Mørdrupvej af gårdens daværende ejer – antagelig i 1880’erne.
 
Natursten med indskriften: Jens Rostgaard 1691.
 
Natursten med indskriften: Jens Rostgaard 1691.
Stenen var oprindelig placeret i et stengærde på Damgaardens jorder mellem Nordbanen og Kongevejen, og skal antagelig ses som en markering af Krogerups ejerskab af Mørdrup landsby – i lighed med lignende sten ved andre af Krogerups tilliggender. Ældre kort over arealerne mellem Nordbanen og Kongevejen viser eksistensen af en "Rostgårds Dam" på dette sted, hvor Damgaarden senere fik sine jorder. Stenen kan meget tænkeligt have stået i tilknytning hertil.
+
Stenen var oprindelig placeret i et stengærde på Damgaardens jorder mellem [[Nordbanen]] og Kongevejen, og skal antagelig ses som en markering af Krogerups ejerskab af Mørdrup landsby – i lighed med lignende sten ved andre af Krogerups tilliggender. Ældre kort over arealerne mellem Nordbanen og Kongevejen viser eksistensen af en "Rostgårds Dam" på dette sted, hvor Damgaarden senere fik sine jorder. Stenen kan meget tænkeligt have stået i tilknytning hertil.
  
Stenen er i dag beskyttet af en tinglyst klausul, der fastslår, at den ikke må fjernes fra sin nuværende placering.
+
Jens Rostgaard var en nevø til Hans Rostgaard på Krogerup og varetog efter Hans Rostgaards død som formynder driften af Krogerup, indtil Frederik Rostgaard havde nået myndighedsalderen. I nabolandsbyen [[Tibberup]] findes en  tilsvarende sten, som ligeledes må tilskrives Jens Rostgaard ([[Rostgaardsten i Tibberup]]). Stenen i Mørdrup er i dag beskyttet af en tinglyst klausul, der fastslår, at den ikke må fjernes fra sin nuværende placering.
  
  
 
[[Category:Monumenter]]
 
[[Category:Monumenter]]

Nuværende version fra 7. maj 2008, 16:32

Rostgaard-stenen fra 1691, som i dag er indmuret i den ene af Damgaardens gavle ud mod Mørdrupvej.

Damgaarden, Mørdrupvej 96 i Mørdrup. Stenen er indfældet i den ene af Damgaardens gavle mod Mørdrupvej af gårdens daværende ejer – antagelig i 1880’erne. Natursten med indskriften: Jens Rostgaard 1691. Stenen var oprindelig placeret i et stengærde på Damgaardens jorder mellem Nordbanen og Kongevejen, og skal antagelig ses som en markering af Krogerups ejerskab af Mørdrup landsby – i lighed med lignende sten ved andre af Krogerups tilliggender. Ældre kort over arealerne mellem Nordbanen og Kongevejen viser eksistensen af en "Rostgårds Dam" på dette sted, hvor Damgaarden senere fik sine jorder. Stenen kan meget tænkeligt have stået i tilknytning hertil.

Jens Rostgaard var en nevø til Hans Rostgaard på Krogerup og varetog efter Hans Rostgaards død som formynder driften af Krogerup, indtil Frederik Rostgaard havde nået myndighedsalderen. I nabolandsbyen Tibberup findes en tilsvarende sten, som ligeledes må tilskrives Jens Rostgaard (Rostgaardsten i Tibberup). Stenen i Mørdrup er i dag beskyttet af en tinglyst klausul, der fastslår, at den ikke må fjernes fra sin nuværende placering.