Forskel mellem versioner af "Nordskov Mølle"

Linje 1: Linje 1:
På et kort over egnen fra 1824 ses en mølle på Odinshøj. Om det er en forgænger til '''Nordskov Mølle''' vides ikke med sikkerhed, men noget taler herfor. Møllen på Odinshøj kan meget vel have været en stubmølle, medens dens afløser lidt længere mod syd: Nordskov Mølle, er en vindmølle af den hollandske type.  
+
På et kort over egnen fra 1824 ses en mølle på eller nær ved Odinshøj. Om det er en forgænger til '''Nordskov Mølle''' vides ikke med sikkerhed, men noget taler herfor. Den kan muligvis have været opført for grev [[Schimmelmann]], der ejede [[Nordskovgaard]] (en udflyttet gård fra [[Stenstrup]] Landsby) fra 1802-1814.  
  
 
[[Billede:Nordskov-Mølle-1908.gif | Right | thumb | Nordskov Mølle fotograferet i 1908 medens den endnu var i drift]]
 
[[Billede:Nordskov-Mølle-1908.gif | Right | thumb | Nordskov Mølle fotograferet i 1908 medens den endnu var i drift]]
  
Nordskov Mølle blev bygget i 1829 på [[Stenstrup Overdrev]] står der delvist endnu. Vingerne er forlængst forsvundet efter at dens drift indstilledes endeligt i 1935.  
+
Den grundmurede, hvidkalkede Nordskov Mølle er en hollandsk mølle bygget i 1829 på [[Stenstrup Overdrev]] og stadig bevaret, om end vingerne og al inventar forlængst er forsvundet.
Nordskov Mølle blev bygget af ejeren af [[Nordskovgaard]] - en udflyttet gård fra [[Stenstrup]] Landsby. Han hed Anders Larsen, og han havde købt ejendommen af grev Schimmelmann i 1814. Møllen og gården havde samme ejere helt frem til 1935, men møllen blev dog i lange perioder drevet af mølleforpagtere. Allerede i 1918/19 indstilledes det meste af driften - herefter var den kun i gang i korte perioder.  
+
Nordskov Mølle blev bygget af ejeren af Nordskovgaard, Anders Larsen, der havde købt ejendommen af grev Schimmelmann i 1814. Møllen og gården havde samme ejere helt frem til 1935, men møllen blev dog i lange perioder drevet af mølleforpagtere. Allerede i 1918/19 indstilledes det meste af driften - herefter var den kun i gang i korte perioder.  
Det var Poul E. Kabell, der i 1935 lod fjerne stort set al indmaden fra møllen. Siden er møllen stort set kun forfaldet. Kun i 1977 blev møllehatten fornyet.
+
Det var Poul E. Kabell, der i 1935 lod fjerne stort set al inventaret fra møllen. Siden blev vingerne fjernet, og siden er møllen stort set kun forfaldet. I 1977 blev møllehatten dog fornyet, men siden har der ofte været diskussion om møllens fremtidige anvendelse og skæbne.
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Versionen fra 21. okt 2008, 20:31

På et kort over egnen fra 1824 ses en mølle på eller nær ved Odinshøj. Om det er en forgænger til Nordskov Mølle vides ikke med sikkerhed, men noget taler herfor. Den kan muligvis have været opført for grev Schimmelmann, der ejede Nordskovgaard (en udflyttet gård fra Stenstrup Landsby) fra 1802-1814.

Nordskov Mølle fotograferet i 1908 medens den endnu var i drift

Den grundmurede, hvidkalkede Nordskov Mølle er en hollandsk mølle bygget i 1829 på Stenstrup Overdrev og stadig bevaret, om end vingerne og al inventar forlængst er forsvundet. Nordskov Mølle blev bygget af ejeren af Nordskovgaard, Anders Larsen, der havde købt ejendommen af grev Schimmelmann i 1814. Møllen og gården havde samme ejere helt frem til 1935, men møllen blev dog i lange perioder drevet af mølleforpagtere. Allerede i 1918/19 indstilledes det meste af driften - herefter var den kun i gang i korte perioder. Det var Poul E. Kabell, der i 1935 lod fjerne stort set al inventaret fra møllen. Siden blev vingerne fjernet, og siden er møllen stort set kun forfaldet. I 1977 blev møllehatten dog fornyet, men siden har der ofte været diskussion om møllens fremtidige anvendelse og skæbne.

Litteratur

Lis Møller Hundebøll: Nordskov Mølle fortæller, 1987

Kjeld Damgaard: Vindmøllerne i Tikøb Kommune (Helsingør Kommunes Museers Årbog 2006)